Економічний розвиток насіннєвих підприємств з виробництва зернових колосових культур - Карамушка, Олександр Миколайович; Karamushka, Oleksandr Mykolaiovych (Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет, 2016)
Виробництво зерна в Україні є стратегічною складовою сільського господарства, яка навіть за кризових умов демонструє конкурентоспроможність та прибутковість. Вітчизняне зерновиробництво, враховуючи його природний потенціал, здатне забезпечити не лише власні потреби країни у зерні, а й дає можливість збільшити експортні потужності аграріїв. Основними завданнями розвитку зернового підкомплексу України є більш раціональне використання посівних площ, ефективне освоєння нових технологій, забезпечення зростання врожайності зер¬нових культур та підвищення якості продукції. Вирішення поставлених завдань можливе на основі комплексного під¬ходу, важливими елементами якого є впровадження ефективних сортів і вико¬ристання високоякісного насіння. Зростання валового виробництва зерна пшениці та ячменю (озимої та ярої форм) можливе за рахунок використання товаровиробниками насіння високоврожайних і високоінтенсивних сортів зернових колосових культур. Наукові дослідження та практичні результати аграріїв свідчать про те, що лише за рахунок сорту можна підвищити врожайність на 20-25 % та стабілізувати рентабельність товарного зерна щонайменше на рівні 20 %. Vyrobnytstvo zerna v Ukraini ye stratehichnoiu skladovoiu silskoho hospodarstva, yaka navit za kryzovykh umov demonstruie konkurentospromozhnist ta prybutkovist. Vitchyzniane zernovyrobnytstvo, vrakhovuiuchy yoho pryrodnyi potentsial, zdatne zabezpechyty ne lyshe vlasni potreby krainy u zerni, a y daie mozhlyvist zbilshyty eksportni potuzhnosti ahrariiv. Osnovnymy zavdanniamy rozvytku zernovoho pidkompleksu Ukrainy ye bilsh ratsionalne vykorystannia posivnykh ploshch, efektyvne osvoiennia novykh tekhnolohii, zabezpechennia zrostannia vrozhainosti zer¬novykh kultur ta pidvyshchennia yakosti produktsii. Vyrishennia postavlenykh zavdan mozhlyve na osnovi kompleksnoho pid¬khodu, vazhlyvymy elementamy yakoho ye vprovadzhennia efektyvnykh sortiv i vyko¬rystannia vysokoiakisnoho nasinnia. Zrostannia valovoho vyrobnytstva zerna pshenytsi ta yachmeniu (ozymoi ta yaroi form) mozhlyve za rakhunok vykorystannia tovarovyrobnykamy nasinnia vysokovrozhainykh i vysokointensyvnykh sortiv zernovykh kolosovykh kultur. Naukovi doslidzhennia ta praktychni rezultaty ahrariiv svidchat pro te, shcho lyshe za rakhunok sortu mozhna pidvyshchyty vrozhainist na 20-25 % ta stabilizuvaty rentabelnist tovarnoho zerna shchonaimenshe na rivni 20 %.
Ekonomichnyi rozvytok nasinnievykh pidpryiemstv z vyrobnytstva zernovykh kolosovykh kultur
Keywords: виробництво зернових колосових культур; vyrobnytstvo zernovykh kolosovykh kultur; економічний розвиток; ekonomichnyi rozvytok; насіннєві підприємства; nasinnievi pidpryiemstva; заходи вдосконалення діяльності; zakhody vdoskonalennia diialnosti; планування виробництва; planuvannia vyrobnytstva