Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів сепаратора молока - Буглак, Андрій Романович; Buhlak, Andrii Romanovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Дана робота присвячена дослідженню процесу сепарації молока в молочних сепараторах. У першому розділі розглянуто основні способи сепарації молока, класифікацію та конструкції відцентрових сепараторів, а також методи контролю вмісту жиру в вершках. Другий розділ охоплює аналітичні дослідження процесу сепарації, зокрема, математичне моделювання цього процесу. Третій розділ присвячений чисельному моделюванню роботи молочного сепаратора, включаючи вплив зазору між дисками на потік молока та дослідження динаміки демпферної системи підшипник-ротор. Четвертий розділ включає методику та результати експериментальних досліджень молочного сепаратора. Окремо розглядаються питання охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях, а також економічна ефективність удосконаленого сепаратора молока. Висновки підсумовують основні результати та рекомендації з проведених досліджень. Dana robota prysviachena doslidzhenniu protsesu separatsii moloka v molochnykh separatorakh. U pershomu rozdili rozghlianuto osnovni sposoby separatsii moloka, klasyfikatsiiu ta konstruktsii vidtsentrovykh separatoriv, a takozh metody kontroliu vmistu zhyru v vershkakh. Druhyi rozdil okhopliuie analitychni doslidzhennia protsesu separatsii, zokrema, matematychne modeliuvannia tsoho protsesu. Tretii rozdil prysviachenyi chyselnomu modeliuvanniu roboty molochnoho separatora, vkliuchaiuchy vplyv zazoru mizh dyskamy na potik moloka ta doslidzhennia dynamiky dempfernoi systemy pidshypnyk-rotor. Chetvertyi rozdil vkliuchaie metodyku ta rezultaty eksperymentalnykh doslidzhen molochnoho separatora. Okremo rozghliadaiutsia pytannia okhorony pratsi ta bezpeky v nadzvychainykh sytuatsiiakh, a takozh ekonomichna efektyvnist udoskonalenoho separatora moloka. Vysnovky pidsumovuiut osnovni rezultaty ta rekomendatsii z provedenykh doslidzhen.
Obgruntuvannia konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv separatora moloka
Keywords: сепарація молока; separatsiia moloka; відцентрові сепаратори; vidtsentrovi separatory; математичне моделювання; matematychne modeliuvannia; чисельне моделювання; chyselne modeliuvannia; зазор між дисками; zazor mizh dyskamy; демпферна система; dempferna systema