Ефективність технології вирощування молодняку великої рогатої худоби у товаристві з обмеженою відповідальністю «Гайдамацьке» Дніпровського району Дніпропетровської області - Солопов, Едуард Валерійович; Solopov, Eduard Valeriiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
У роботі наведено дані комплексного аналізу ефективності вирощування ремонтного молодняку української чорно-рябої молочної породи та стану молочного скотарства в ТОВ «Гайдамацьке» Дніпровського району Дніпропетровської області. Встановлено, що середня жива маса корів по стаду складає 538 кг, середній надій 5964 кг, з вмістом жиру та білка в молоці відповідно – 3,69 та 3,14 %. Ріст ремонтних телиць характеризується зниженням інтенсивності з віком: середньодобовий приріст у період 0-6 міс. становив 873,9 г, у 6-12 міс. – 642,2 г, у 12-18 міс. – 388,7 г. У 18 місяців жива маса телиць склала 375,0 кг. Вони мають типовий для молочного напряму продуктивності екстер'єр. The volume of the qualification work includes 78 pages, consists of 6 sections, contains 18 tables, using 45 literary sources. The work presents data on a comprehensive analysis of the efficiency of growing replacement young stock of the Ukrainian black-and-white dairy breed and the state of dairy cattle breeding in LLC "Haydamatske" of the Dniprovsky district of the Dnipropetrovsk region. It was established that the average live weight of cows in the herd is 538 kg, the average calving weight is 5964 kg, with the fat and protein content in milk, respectively, 3.69 and 3.14%. The growth of replacement heifers is characterized by a decrease in intensity with age: the average daily gain in the period 0-6 months was 873.9 g, in 6-12 months – 642.2 g, in 12-18 months – 388.7 g. At 18 months, the live weight of heifers was 375.0 kg. They have a typical exterior for the dairy direction of productivity.
Efektyvnist tekhnolohii vyroshchuvannia molodniaku velykoi rohatoi khudoby u tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Haidamatske» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: велика рогата худоба; cattle; ремонтні телиці; replacement heifers; вирощування молодняку; raising young stock; жива маса; live weight; молочна продуктивність; milk productivity; відтворювальна здатність; reproductive ability