Міжнародна трудова міграція: сутність, причини та вплив на формування факторів виробництва України - Мельник, Леся Леонідівна; Melnyk, Lesya; Байдак, Ірина Іванівна; Baidak, Iryna; Застава, Інна Анатоліївна; Zastava, Inna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблемі дослідження міжнародної трудової міграції робочої сили та її впливу на формування факторів виробництва України під час кризових умов і введення воєнного стану. Розглянуто сутність міжнародної трудової міграції як переміщення працездатного населення з однієї країни в іншу в межах міжнародного ринку праці на термін більше року, зумовлене характером розвитку продуктивних сил та виробничих відносин, дією економічних законів. Досліджено вплив міжнародної трудової міграції на формування таких факторів виробництва як праця, капітал, земля, підприємництво. Виявлено основні причини трудової міграції, до складу яких входять політичні, економічні, соціальні, культурні та екологічні. Досліджено, що міжнародна трудова міграція відбувається під дією низки взаємопов’язаних чинників в умовах зростаючих відмінностей між країнами. Наведені дані по масштабності процесу міграції з України в країни Європи та за її межі, по рівню середньомісячної та погодинної зарплати в приймаючих країнах. Розглянуто особливості працевлаштування українських біженців в приймаючих країнах. Визначено, що сукупність названих причин призводить до прийняття мігрантами остаточного рішення про трудову міграцію за кордон, причому тенденція до масового виїзду буде мати багато наслідків як для країни виїзду, так і для країни в’їзду. Виокремлено позитивні та негативні наслідки міжнародної трудової міграції для країн-донорів і країн реципієнтів. Запропоновано заходи пом’якшення негативних наслідків міжнародної трудової міграції, комплексна реалізація яких може зменшити відтік трудових ресурсів, сприяти економічному розвитку та зміцненню соціальної стабільності в Україні. Зроблено висновок, що поширення процесу міжнародної трудової міграції відзначаться значними втратами робочої сили, а це перешкоджатиме подальшому розвитку України. Виявлено, що країна переселення отримує набагато більше переваг, ніж Україна у якості країни-донора, тому постає необхідність вживання заходів, направлених на поліпшення умов праці, покращення соціально-економічного становища та застосування дієвого механізму регулювання національного ринку праці, який був би направлений на подолання негативних наслідків міжнародної трудової міграції. - The article is devoted to the topical problem of studying international labor migration of the labor force and its impact on the formation of factors of production in Ukraine during crisis conditions and the introduction of martial law. The essence of international labor migration is considered as the movement of the working-age population from one country to another within the international labor market for a period of more than a year, determined by the nature of the development of productive forces and production relations, the action of economic laws. The impact of international labor migration on the formation of such factors of production as labor, capital, land, entrepreneurship is studied. The main reasons for labor migration are identified, which include political, economic, social, cultural and environmental. It is studied that international labor migration occurs under the influence of a number of interrelated factors in conditions of growing differences between countries. Data are provided on the scale of the migration process from Ukraine to European countries and beyond, on the level of average monthly and hourly wages in host countries. The features of employment of Ukrainian refugees in host countries are considered. It is determined that the combination of the above reasons leads to the final decision of migrants on labor migration abroad, and the tendency towards mass departure will have many consequences for both the country of departure and the country of entry. The positive and negative consequences of international labor migration for donor and recipient countries are highlighted. Measures are proposed to mitigate the negative consequences of international labor migration, the comprehensive implementation of which can reduce the outflow of labor resources, promote economic development and strengthen social stability in Ukraine. It is concluded that the spread of the process of international labor migration will be marked by significant losses of labor, and this will hinder the further development of Ukraine. It is revealed that the country of resettlement receives much more benefits than Ukraine as a donor country, therefore there is a need to take measures aimed at improving working conditions, improving the socio-economic situation and applying an effective mechanism for regulating the national labor market, which would be aimed at overcoming the negative consequences of international labor migration.
International labor migration: essence, causes and impact on the formation of production factors in Ukraine
Keywords: міжнародна трудова міграція; international labor migration; фактори виробництва; factors of production; робоча сила; labor force; трудові ресурсі; labor resources; міграційні процеси; migration processes