Підвищення захисту зернових запасів від комірних шкідників з застосуванням охолодження при тривалому зберіганні - Черних, Свiтлана Анатоліївна; Chernykh, Svetlana; Пашова, Валентина Трифонівна; Pashova, Valentina; Лемішко, Світлана Миколаївна; Lemishko, Svetlana (Skleněný Můstek, Karlovy Vary, Czech Republic, 2019)
В умовах застосування інноваційних енергоощадних технологій та інтенсифікації і спеціалізації аграрного виробництва серед заходів, що гарантують збільшення виробництва продукції землеробства, все більшого значення набуває захист рослин від шкодочинних об’єктів, втрати зернових продуктів в результаті неправильної організації від яких сягають по даним ФАО 10-15 %, хоча за правильної організації збереження втрати становлять лише 0,03 -0,7 % маси зерна. Світові втрати хлібних запасів оцінюються у 5 млн тонн, їх вистачило б для прожиття 150–200 млн. чоловік. In the conditions of application of innovative energy saving technologies and intensification and specialization of agrarian production among the measures guaranteeing the increase of production of agricultural products, the protection of plants from harmful objects, the loss of grain products as a result of improper organization, which reaches according to FAO 10-15 %, although for the correct organization of the loss of losses only 0,03-0,7% of the mass of grain. Global losses of grain stocks are estimated at 5 million tons, they would be enough to live 150-200 million people.
Increase of the protection of grain stocks from granary pests with the use of cooling in the long-term storage
Keywords: зернові запаси; Cereal stocks; зберігання зерна; grain storage; охолодження; cooling; вентилювання; ventilation; видовий склад; species composition; моніторінг; monitoring; щільність шкідників; density of pests