Вплив інтродукованої дендрофлори на гідротермічні властивості ґрунтів в парку ім. Т. Г. Шевченка у місті Дніпро - Мігура, Владислав Олексійович; Mihura, Vladyslav (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2026)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження впливу інтродукованої дендрофлори на гідротермічні властивості ґрунтів у парку ім. Т. Г. Шевченка у місті Дніпро. Об’єктом дослідження є ґрунти під кронами інтродукованих деревних видів у межах парку ім. Т. Г. Шевченка м. Дніпро. Предметом дослідження є гідротермічні властивості ґрунтів, зокрема температура та вологість ґрунту в підкроновому просторі інтродукованих деревних рослин. У роботі розглянуто теоретичні основи впливу деревної рослинності на ґрунтово-кліматичні умови міських зелених зон. Охарактеризовано роль зелених насаджень у формуванні міського середовища, значення інтродукованої дендрофлори як компонента міських паркових екосистем, а також особливості впливу деревної рослинності на температуру та вологість ґрунту. Наведено фізико-географічну характеристику району досліджень, зокрема географічне положення парку ім. Т. Г. Шевченка у місті Дніпро, кліматичні умови території, характеристику міських ґрунтів і дендрофлору парку. Особливу увагу приділено інтродукованим деревним видам, які формують підкроновий простір і впливають на температурний та вологісний режими ґрунту. У методичній частині роботи розглянуто об’єкти дослідження, методику визначення температури та вологості ґрунту, порядок проведення польових спостережень і способи обробки отриманих результатів. Основу дослідження становили польові вимірювання температури та вологості ґрунту під кронами інтродукованих деревних видів, а також порівняльний аналіз отриманих показників. У результаті дослідження встановлено, що інтродукована дендрофлора істотно впливає на гідротермічні властивості ґрунтів у межах міської паркової екосистеми. Під кронами дерев температура ґрунту була нижчою, ніж на відкритих ділянках. Температура верхнього шару ґрунту на відкритих ділянках становила близько 26,0 °C, тоді як у затіненому підкроновому просторі вона знижувалася приблизно до 22,3 °C. Різниця становила близько 3,5–4,0 °C, що свідчить про помітний охолоджувальний вплив деревної рослинності. Вологість ґрунту під кронами інтродукованих деревних видів загалом була вищою порівняно з відкритими ділянками та коливалася приблизно в межах 6,7–11,0 %. Це підтверджує здатність деревної рослинності зменшувати випаровування, зберігати вологу у верхньому шарі ґрунту та формувати більш стабільні гідротермічні умови в підкроновому просторі. Встановлено, що вплив різних деревних видів на температуру та вологість ґрунту є неоднаковим. Найбільш виражений регулювальний ефект мають види з густою, широкою та добре розвиненою кроною, які ефективніше затінюють поверхню ґрунту, зменшують його перегрівання та сприяють збереженню вологи. Види з ажурною або менш щільною кроною мають помірний вплив, проте також відіграють важливу роль у підтриманні екологічної стійкості паркових насаджень. Практичне значення роботи полягає у можливості використання отриманих результатів під час добору деревних видів для озеленення міських територій, реконструкції паркових насаджень і розроблення заходів щодо підвищення екологічної ефективності зеленої інфраструктури міста Дніпро. Metoiu kvalifikatsiinoi roboty ye doslidzhennia vplyvu introdukovanoi dendroflory na hidrotermichni vlastyvosti gruntiv u parku im. T. H. Shevchenka u misti Dnipro. Obiektom doslidzhennia ye grunty pid kronamy introdukovanykh derevnykh vydiv u mezhakh parku im. T. H. Shevchenka m. Dnipro. Predmetom doslidzhennia ye hidrotermichni vlastyvosti gruntiv, zokrema temperatura ta volohist gruntu v pidkronovomu prostori introdukovanykh derevnykh roslyn. U roboti rozghlianuto teoretychni osnovy vplyvu derevnoi roslynnosti na gruntovo-klimatychni umovy miskykh zelenykh zon. Okharakteryzovano rol zelenykh nasadzhen u formuvanni miskoho seredovyshcha, znachennia introdukovanoi dendroflory yak komponenta miskykh parkovykh ekosystem, a takozh osoblyvosti vplyvu derevnoi roslynnosti na temperaturu ta volohist gruntu. Navedeno fizyko-heohrafichnu kharakterystyku raionu doslidzhen, zokrema heohrafichne polozhennia parku im. T. H. Shevchenka u misti Dnipro, klimatychni umovy terytorii, kharakterystyku miskykh gruntiv i dendrofloru parku. Osoblyvu uvahu prydileno introdukovanym derevnym vydam, yaki formuiut pidkronovyi prostir i vplyvaiut na temperaturnyi ta volohisnyi rezhymy gruntu. U metodychnii chastyni roboty rozghlianuto obiekty doslidzhennia, metodyku vyznachennia temperatury ta volohosti gruntu, poriadok provedennia polovykh sposterezhen i sposoby obrobky otrymanykh rezultativ. Osnovu doslidzhennia stanovyly polovi vymiriuvannia temperatury ta volohosti gruntu pid kronamy introdukovanykh derevnykh vydiv, a takozh porivnialnyi analiz otrymanykh pokaznykiv. U rezultati doslidzhennia vstanovleno, shcho introdukovana dendroflora istotno vplyvaie na hidrotermichni vlastyvosti gruntiv u mezhakh miskoi parkovoi ekosystemy. Pid kronamy derev temperatura gruntu bula nyzhchoiu, nizh na vidkrytykh diliankakh. Temperatura verkhnoho sharu gruntu na vidkrytykh diliankakh stanovyla blyzko 26,0 °C, todi yak u zatinenomu pidkronovomu prostori vona znyzhuvalasia pryblyzno do 22,3 °C. Riznytsia stanovyla blyzko 3,5–4,0 °C, shcho svidchyt pro pomitnyi okholodzhuvalnyi vplyv derevnoi roslynnosti. Volohist gruntu pid kronamy introdukovanykh derevnykh vydiv zahalom bula vyshchoiu porivniano z vidkrytymy diliankamy ta kolyvalasia pryblyzno v mezhakh 6,7–11,0 %. Tse pidtverdzhuie zdatnist derevnoi roslynnosti zmenshuvaty vyparovuvannia, zberihaty volohu u verkhnomu shari gruntu ta formuvaty bilsh stabilni hidrotermichni umovy v pidkronovomu prostori. Vstanovleno, shcho vplyv riznykh derevnykh vydiv na temperaturu ta volohist gruntu ye neodnakovym. Naibilsh vyrazhenyi rehuliuvalnyi efekt maiut vydy z hustoiu, shyrokoiu ta dobre rozvynenoiu kronoiu, yaki efektyvnishe zatiniuiut poverkhniu gruntu, zmenshuiut yoho perehrivannia ta spryiaiut zberezhenniu volohy. Vydy z azhurnoiu abo mensh shchilnoiu kronoiu maiut pomirnyi vplyv, prote takozh vidihraiut vazhlyvu rol u pidtrymanni ekolohichnoi stiikosti parkovykh nasadzhen. Praktychne znachennia roboty poliahaie u mozhlyvosti vykorystannia otrymanykh rezultativ pid chas doboru derevnykh vydiv dlia ozelenennia miskykh terytorii, rekonstruktsii parkovykh nasadzhen i rozroblennia zakhodiv shchodo pidvyshchennia ekolohichnoi efektyvnosti zelenoi infrastruktury mista Dnipro.
Vplyv introdukovanoi dendroflory na hidrotermichni vlastyvosti gruntiv v parku im. T. H. Shevchenka u misti Dnipro
Keywords: інтродукована дендрофлора; introdukovana dendroflora; гідротермічні властивості; hidrotermichni vlastyvosti; температура ґрунту; temperatura gruntu; вологість ґрунту; volohist gruntu; міські ґрунти; miski grunty; парк ім. Т. Г. Шевченка; park im. T. H. Shevchenka; зелені насадження; zeleni nasadzhennia; підкроновий простір; pidkronovyi prostir; міська екосистема; miska ekosystema; мікроклімат; mikroklimat