Оптимізація технології годівлі товарної риби в умовах приватного акціонерного товариства «Петриківський рибгосп» Дніпровського району Дніпропетровської області - Мокієнко, Анатолій Юрійович; Mokiienko, Anatolii Yuriiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Кваліфікаційна робота висвітлена в основних розділах: вступу, огляду літератури, умов проведення досліджень, матеріалів та методів виконання роботи, власних результатів досліджень з використання пробіотичної добавки «Perca Flavescens - 22» у складі гранульованого комбікорму для товарного коропа. Проводивши власні дослідження, які висвітлені в четвертому розділі власних досліджень. Вивчали фізико-хімічні властивості води в ставах, особливості технології годівлі та вплив на продуктивні якості дослідного коропа. В ставковому рибництві в умовах ПрАТ «Петриківський рибгосп» в науковому експерименті вивчено вплив пробіотичної добавки «Perca Flavescens - 22» у складі гранульованого комбікорму на динаміку живої маси коропа, товарні якості його тушки, збереження. Доведено, що включення до складу комбікорму оптимальної дози біодобавки збільшує здатність коропа до опору патогенним факторам зовнішнього і внутрішнього середовища, збереження, вихід їстівних частин з тушки, покращує конверсію корму, змінює хімічний склад його м’яса, зменшує накопичення в тілі риби свинцю. Посилює у нього прояв еволюційно виробленої здатності збільшувати накопичення у м’язовій тканині жиру перед зимівлею. Дана економічна ефективність використання пробіотичної добавки при вирощуванні товарного коропа. Теоретичною та практичною значимістю роботи є те, що науковими дослідженнями знайдено додаткові резерви збільшення продуктивності товарного коропа при вирощуванні у ставках за рахунок збагачення комбікорму пробіотичною добавкою «Perca Flavescens - 22». Зроблені висновки і надані пропозиції господарству, доцільно використовувати у комбікормах сорбційно-пробіотичну добавку «Perca Flavescens - 22». Kvalifikatsiina robota vysvitlena v osnovnykh rozdilakh: vstupu, ohliadu literatury, umov provedennia doslidzhen, materialiv ta metodiv vykonannia roboty, vlasnykh rezultativ doslidzhen z vykorystannia probiotychnoi dobavky «Perca Flavescens - 22» u skladi hranulovanoho kombikormu dlia tovarnoho koropa. Provodyvshy vlasni doslidzhennia, yaki vysvitleni v chetvertomu rozdili vlasnykh doslidzhen. Vyvchaly fizyko-khimichni vlastyvosti vody v stavakh, osoblyvosti tekhnolohii hodivli ta vplyv na produktyvni yakosti doslidnoho koropa. V stavkovomu rybnytstvi v umovakh PrAT «Petrykivskyi rybhosp» v naukovomu eksperymenti vyvcheno vplyv probiotychnoi dobavky «Perca Flavescens - 22» u skladi hranulovanoho kombikormu na dynamiku zhyvoi masy koropa, tovarni yakosti yoho tushky, zberezhennia. Dovedeno, shcho vkliuchennia do skladu kombikormu optymalnoi dozy biodobavky zbilshuie zdatnist koropa do oporu patohennym faktoram zovnishnoho i vnutrishnoho seredovyshcha, zberezhennia, vykhid yistivnykh chastyn z tushky, pokrashchuie konversiiu kormu, zminiuie khimichnyi sklad yoho miasa, zmenshuie nakopychennia v tili ryby svyntsiu. Posyliuie u noho proiav evoliutsiino vyroblenoi zdatnosti zbilshuvaty nakopychennia u miazovii tkanyni zhyru pered zymivleiu. Dana ekonomichna efektyvnist vykorystannia probiotychnoi dobavky pry vyroshchuvanni tovarnoho koropa. Teoretychnoiu ta praktychnoiu znachymistiu roboty ye te, shcho naukovymy doslidzhenniamy znaideno dodatkovi rezervy zbilshennia produktyvnosti tovarnoho koropa pry vyroshchuvanni u stavkakh za rakhunok zbahachennia kombikormu probiotychnoiu dobavkoiu «Perca Flavescens - 22». Zrobleni vysnovky i nadani propozytsii hospodarstvu, dotsilno vykorystovuvaty u kombikormakh sorbtsiino-probiotychnu dobavku «Perca Flavescens - 22».
Optymizatsiia tekhnolohii hodivli tovarnoi ryby v umovakh pryvatnoho aktsionernoho tovarystva «Petrykivskyi rybhosp» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: технологія годівлі товарної риби; tekhnolohiia hodivli tovarnoi ryby; продуктивні якості коропа; produktyvni yakosti koropa; рибництво; rybnytstvo