Програмний модуль MorphoXL – ефективний інструмент морфометричного аналізу медоносних бджіл - Бендер, Богдана Артурівна; Bender, Bohdana Arturivna; Гейко, Дар’я Сергіївна; Heiko, Daria Serhiivna (ГО «Молодіжна наукова ліга» ; ТОВ «УКРЛОГОС Груп», 2026)
У роботі обґрунтовано доцільність використання програмного модуля MorphoXL як сучасного інструменту морфометричного аналізу медоносних бджіл. Показано, що в умовах інтенсифікації бджільництва та поширення гібридизаційних процесів особливої актуальності набувають об’єктивні та стандартизовані методи визначення породної належності. Застосування цифрових технологій, зокрема програмного забезпечення WingsDig 2.1.0 для оцифрування крил і MorphoXL для подальшого аналізу, забезпечує підвищення точності, відтворюваності та інформативності досліджень. У результаті встановлено значення основних морфометричних індексів (кубітального, гантельного та дискоїдального зміщення), що відповідають характеристикам гібридних популяцій бджіл. Аналіз породної структури засвідчив домінування ознак Apis mellifera ligustica та Apis mellifera carnica з наявністю домішок інших порід, що підтверджує складну генетичну організацію досліджуваних сімей. Доведено, що використання MorphoXL дозволяє не лише ідентифікувати породну належність, але й кількісно оцінювати ступінь гібридизації, що є важливим для прийняття селекційних рішень. Перспективи розвитку морфометричних методів пов’язані з їх подальшою цифровізацією, стандартизацією та інтеграцією з молекулярно-генетичними підходами. U roboti obgruntovano dotsilnist vykorystannia prohramnoho modulia MorphoXL yak suchasnoho instrumentu morfometrychnoho analizu medonosnykh bdzhil. Pokazano, shcho v umovakh intensyfikatsii bdzhilnytstva ta poshyrennia hibrydyzatsiinykh protsesiv osoblyvoi aktualnosti nabuvaiut obiektyvni ta standartyzovani metody vyznachennia porodnoi nalezhnosti. Zastosuvannia tsyfrovykh tekhnolohii, zokrema prohramnoho zabezpechennia WingsDig 2.1.0 dlia otsyfruvannia kryl i MorphoXL dlia podalshoho analizu, zabezpechuie pidvyshchennia tochnosti, vidtvoriuvanosti ta informatyvnosti doslidzhen. U rezultati vstanovleno znachennia osnovnykh morfometrychnykh indeksiv (kubitalnoho, hantelnoho ta dyskoidalnoho zmishchennia), shcho vidpovidaiut kharakterystykam hibrydnykh populiatsii bdzhil. Analiz porodnoi struktury zasvidchyv dominuvannia oznak Apis mellifera ligustica ta Apis mellifera carnica z naiavnistiu domishok inshykh porid, shcho pidtverdzhuie skladnu henetychnu orhanizatsiiu doslidzhuvanykh simei. Dovedeno, shcho vykorystannia MorphoXL dozvoliaie ne lyshe identyfikuvaty porodnu nalezhnist, ale y kilkisno otsiniuvaty stupin hibrydyzatsii, shcho ye vazhlyvym dlia pryiniattia selektsiinykh rishen. Perspektyvy rozvytku morfometrychnykh metodiv poviazani z yikh podalshoiu tsyfrovizatsiieiu, standartyzatsiieiu ta intehratsiieiu z molekuliarno-henetychnymy pidkhodamy.
Prohramnyi modul MorphoXL – efektyvnyi instrument morfometrychnoho analizu medonosnykh bdzhil
Keywords: морфометричний аналіз; morfometrychnyi analiz; медоносні бджоли; medonosni bdzholy; породна ідентифікація; porodna identyfikatsiia; гібридизація; hibrydyzatsiia; морфометричні індекси; morfometrychni indeksy; цифрові технології; tsyfrovi tekhnolohii; селекція бджіл; selektsiia bdzhil