Мониторинг межпозвоночных грыж и эффективность их лечения у собак в условиях клиники «Ветеринарная скорая помощь» города Днепр - Білий, Дмитро Дмитрович; Bely, Dmitry; Головко, Павло Євгенович; Golovko, Pavel (Дніпропетровський ДАЕУ, 2017)
Актуальність дослідження обумовлена, великою поширеністю дегенеративних захворювань хребта у собак. Діагностичні методи не стандартизовані і інтерпретації даних отриманих методів діагностики суперечливі. Для цього необхідно провести моніторинг патологій хребта у собак в умовах клініки ветеринарної медицини; проаналізувати особливості діагностичних заходів за хірургічної патології хребта у собак; визначити особливості клінічного перебігу за гриж міжхребцевих дисків; розробити лікувальні заходи за даної патології, провести клінічну апробацію та порівняльну оцінку їх ефективності; запропонувати основні напрямки профілактики гриж між хребцевих дисків у собак. Моніторинг міжхребцевих гриж у собак свідчить про те, що породна залежність відсутня, так тільки 41 тварина є представником хондроїдного типу скелету, що складає 49,4 % від загальної кількості зареєстрованих хворих тварин. Оперативне втручання с подальшим консервативним реабілітаційним лікуванням дало такі показники ефективності, як з 34 тварин відновлення функцій організму спостерігалось у 67,4 % (23 тварини) тварин, у 5,8% тварин відмічалося часткове відновлення функцій, у 26,4 % повна відсутність відновлення функцій. The urgency of the study is due to the high prevalence of degenerative diseases of the spine in dogs. Diagnostic methods are not standardized and the interpretation of data obtained diagnostic methods is controversial. To do this, it is necessary to monitor the pathology of the spine in dogs in the conditions of the clinic of veterinary medicine; to analyze the features of diagnostic measures for surgical pathology of the spine in dogs; to determine the peculiarities of the clinical course of herniated discs; to develop medical measures for this pathology, to conduct clinical approbation and a comparative assessment of their effectiveness; To offer the main directions of prevention of hernia between dogs vertebral disks. Monitoring of intervertebral hernia in dogs suggests that there is no genetic dependence, only 41 animals represent the chondroid type of the skeleton, accounting for 49.4% of the total number of registered diseased animals. Operative intervention with subsequent conservative rehabilitation treatment provided such performance indicators as in 67 animals (23 animals) from the rest of the rest of the animals, in 5.8% of the animals, partial restoration of functions was observed, in 26.4% there was no complete restoration functions.
Monitoring of intervertebral hernias and the effectiveness of their treatment in dogs in the conditions of the clinic "Veterinary ambulance" in the city of Dnepr
Keywords: собаки; dogs; моніторинг; monitoring; лікування; treatment; міжхребцеві грижі; intervertebral hernia