Традиційні методи діагностики інфекційного маститу у великої рогатої худоби - Радзиховський, М. Л.; Radzіkhovskyі, N.; Дишкант, О. В.; Dyshkant, О.; Виговська, Л. М.; Vygovska, L.; Кулішенко, Олег Миколайович; Kulishenko, Oleg; Kulishenko, O.; Kulishenko, O. М.; Давиденко, Павло Олександрович; Davydenko, Pavel; et al. (ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок, 2023)
Інфекційний мастит великої рогатої худоби – найпоширеніше захворювання молочної худоби, яке завдає значних економічних збитків через зниження надоїв і погану якість молока. Етіологічні агенти включають різноманітні грампозитивні та грамнегативні бактерії. У зимовий період або міжсезоння основним фактором виникнення маститів є контамінація молочної залози патогенною мікрофлорою на фоні переохолодження. Інфекційний мастит, як правило, має тривалу субклінічну форму прояву і характеризуються відсутністю клінічних ознак на фоні високого рівня соматичних клітин. Виникненню маститів сприяє розвиток патогенних мікроорганізмів. Завдяки якісному аналізу показників мікрофлори молока встановили основні мікроорганізмами, що викликають інфекційний мастит – це S. epidermidis, S. aureus, S. uberis. Під час проведення бактеріологічних досліджень на елективних та диференційнодіагностичних середовищах виділяли чисті культури стафілококів, стрептококів та ентеробактерій. У пробах молока від хворих на субклінічний мастит представників морфологічної групи гриби та мікоплазми не виділено. Встановлено антибіотикочутливість мікрофлори в пробах молока хворих тварин до гентаміцину і амоксициліну та помилковобактерицидну дію до стрептоміцину, цефазоліну, доксицикліну та тетрацикліну, а також відсутність чутливості до пеніциліну. Infectious mastitis of cattle is the most common disease of dairy cattle, which causes significant economic losses due to reduced milk yield and poor milk quality. Etiological agents include a variety of gram-positive and gram-negative bacteria. In the winter or off-season, the main factor in the occurrence of mastitis is the contamination of the mammary gland with pathogenic microflora against the background of hypothermia. Infectious mastitis, as a rule, has a long subclinical form of manifestation and is characterized by the absence of clinical signs against the background of a high level of somatic cells. The occurrence of mastitis is facilitated by the development of pathogenic microorganisms. Due to the qualitative analysis of indicators of milk microflora, the main microorganisms that cause infectious mastitis were identified as S. epidermidis, S. aureus. S. uberis. During bacteriological studies, pure cultures of staphylococci, streptococci, and enterobacteria were isolated on selective and differential diagnostic media. In milk samples from patients with subclinical mastitis, representatives of the morphological group of fungi and mycoplasma were not isolated. The antibiotic sensitivity of the microflora in the milk samples of sick animals to gentamicin and amoxicillin and the false bactericidal effect to streptomycin, cefazolin, doxycycline and tetracycline, as well as the lack of sensitivity to penicillin, were established.
Traditional methods of diagnosing infectious mastitis in cattle
Кулішенко Олег Миколайович https://orcid.org/0000-0001-6801-2380 Давиденко Павло Олександрович https://orcid.org/0000-0002-8425-3835
Keywords: резистентність; resistance; інфекційний мастит; infectious mastitis; субклінічний мастит; subclinical mastitis; патогенна мікрофлора; pathogenic microflora; стафілококи; staphilococci; стрептококи; streptococci; ентеробактерії; enterobacteria; мікроскопія; microscopy; антибіотикочутливість; antibiotic sensitivity