Удосконалення організації обліку та контролю розрахунків з заробітної плати працівників державної установи - Смирнова, Карина Андріївна; Smyrnova, Karyna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єкт дослідження: процес організації обліку й контролю розрахунків з заробітної плати працівників державної установи. Предмет дослідження: комплекс теоретичних, методологічних і практичних засад організації обліку й контролю розрахунків з заробітної плати працівників державної установи. Метою роботи є теоретичний розгляд і практичне обґрунтування особливостей організації обліку й контролю розрахунків із заробітної платні з працівниками державної установи, а також розробка рекомендацій та шляхів щодо їх удосконалення у досліджуваній установі. Методи дослідження: теоретичне пізнання, спостереження, опис, аналіз та синтез, порівняльно-правовий метод, порівняння та узагальнення, графічний, табличний і розрахунково-аналітичний методи, систематизація, гіпотеза та припущення. Визначено та узагальнено теоретично-методичні основи нарахування заробітної плати в державному секторі; проведено оцінку основних економічних показників роботи державної установи та досліджено організацію первинного, синтетичного й аналітичного обліку при розрахунках за заробітною платою в ДЖГ ДМР; розглянуто основні засади та порядок проведення внутрішнього контролю розрахунків з заробітної плати в ДЖГ ДМР; запропоновано шляхи покращення організації обліку та контролю розрахунків із заробітної плати в ДЖГ ДМР. Результати впроваджені в діяльність департаменту житлового господарства Дніпровської міської ради Бабушкінського району Дніпропетровської області. Obiekt doslidzhennia: protses orhanizatsii obliku y kontroliu rozrakhunkiv z zarobitnoi platy pratsivnykiv derzhavnoi ustanovy. Predmet doslidzhennia: kompleks teoretychnykh, metodolohichnykh i praktychnykh zasad orhanizatsii obliku y kontroliu rozrakhunkiv z zarobitnoi platy pratsivnykiv derzhavnoi ustanovy. Metoiu roboty ye teoretychnyi rozghliad i praktychne obgruntuvannia osoblyvostei orhanizatsii obliku y kontroliu rozrakhunkiv iz zarobitnoi platni z pratsivnykamy derzhavnoi ustanovy, a takozh rozrobka rekomendatsii ta shliakhiv shchodo yikh udoskonalennia u doslidzhuvanii ustanovi. Metody doslidzhennia: teoretychne piznannia, sposterezhennia, opys, analiz ta syntez, porivnialno-pravovyi metod, porivniannia ta uzahalnennia, hrafichnyi, tablychnyi i rozrakhunkovo-analitychnyi metody, systematyzatsiia, hipoteza ta prypushchennia. Vyznacheno ta uzahalneno teoretychno-metodychni osnovy narakhuvannia zarobitnoi platy v derzhavnomu sektori; provedeno otsinku osnovnykh ekonomichnykh pokaznykiv roboty derzhavnoi ustanovy ta doslidzheno orhanizatsiiu pervynnoho, syntetychnoho y analitychnoho obliku pry rozrakhunkakh za zarobitnoiu platoiu v DZhH DMR; rozghlianuto osnovni zasady ta poriadok provedennia vnutrishnoho kontroliu rozrakhunkiv z zarobitnoi platy v DZhH DMR; zaproponovano shliakhy pokrashchennia orhanizatsii obliku ta kontroliu rozrakhunkiv iz zarobitnoi platy v DZhH DMR. Rezultaty vprovadzheni v diialnist departamentu zhytlovoho hospodarstva Dniprovskoi miskoi rady Babushkinskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti.
Udoskonalennia orhanizatsii obliku ta kontroliu rozrakhunkiv z zarobitnoi platy pratsivnykiv derzhavnoi ustanovy
Keywords: заробітна плата; salary; розрахунки з працівниками; calculations with employees; державні установи; state institutions; організація обліку; organization of accounting; контроль; control; удосконалення; improvements