Фізика. Основи теорії та практика - Дідоборець, Олександр Йосипович; Didoborets, Oleksandr; Клєцков, Олександр Миколайович; Kletskov, Oleksandr; Сахно, Вячеслав Миколайович; Sakhno, Vyacheslav (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У даному навчальному посібнику наводяться основні теоретичні відомості, які будуть корисні здобувачам вищої освіти, як для розв’язання конкретних задач з фізики, так і в якості фундаменту для вивчення інших дисциплін інженерно-технічного спрямування. Після розгляду конкретних розділів наведені приклади розв’язку та задачі для самоперевірки, які враховують в собі специфіку конкретних спеціальностей та дозволять здобувачам якісно опанувати будь-яку з тем, що розглядається у даному навчальному посібнику. Також у посібнику наведені найбільш показові лабораторні роботи, виконання яких дозволить здобувачам вищої освіти опанувати загальні правила проведення лабораторних та наукових досліджень. Навчальний посібник рекомендується як для самостійної роботи так і для аудиторного використання. Призначений для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП «Харчові технології» спеціальності 181 Харчові технології та ОПП «Агроінженерія» спеціальності 208 Агроінженерія. Навчальний посібник може бути корисним у процесі викладання та опанування навчальної дисципліни «Фізика» здобувачами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти інших ОП / спеціальностей. U danomu navchalnomu posibnyku navodiatsia osnovni teoretychni vidomosti, yakibudut korysni zdobuvacham vyshchoi osvity, yak dlia rozviazannia konkretnykh zadach zfizyky, tak i v yakosti fundamentu dlia vyvchennia inshykh dystsyplin inzhenerno-tekhnichnoho spriamuvannia. Pislia rozghliadu konkretnykh rozdiliv navedeni pryklady rozviazku tazadachi dlia samoperevirky, yaki vrakhovuiut v sobi spetsyfiku konkretnykh spetsialnostei ta dozvoliat zdobuvacham yakisno opanuvaty bud-yaku z tem, shcho rozghliadaietsia u danomu navchalnomu posibnyku. Takozh u posibnyku navedeni naibilsh pokazovi laboratorni roboty, vykonannia yakykh dozvolyt zdobuvacham vyshchoi osvity opanuvaty zahalni pravyla provedennia laboratornykh ta naukovykh doslidzhen. Navchalnyi posibnyk rekomenduietsia yak dlia samostiinoi roboty tak i dlia audytornoho vykorystannia. Pryznachenyi dlia zdobuvachiv pershoho (bakalavrskoho) rivnia vyshchoi osvity OPP «Kharchovi tekhnolohii» spetsialnosti 181 Kharchovi tekhnolohii ta OPP «Ahroinzheneriia» spetsialnosti 208 Ahroinzheneriia. Navchalnyi posibnyk mozhe buty korysnym u protsesi vykladannia ta opanuvannia navchalnoi dystsypliny «Fizyka» zdobuvachamy pershoho (bakalavrskoho) rivnia vyshchoi osvity inshykh OP / spetsialnostei.
Fizyka. Osnovy teorii ta praktyka
Keywords: механіка; mekhanika; кінематика; kinematyka; динаміка; dynamika; молекулярна фізика; molekuliarna fizyka; термодинаміка; ermodynamika; електрика; elektryka; магнетизм; mahnetyzm; оптика; optyka; квантова фізика; kvantova fizyka; елементи теорії відносності; elementy teorii vidnosnosti; міжнародна система одиниць вимірювання фізичних величин (SI); mizhnarodna systema odynyts vymiriuvannia fizychnykh velychyn (SI); методика лабораторних робіт; metodyka laboratornykh robit