Планування та фінансування заходів з охорони праці - Дідур, Катерина Миколаївна; Didur, Kateryna; Дмитрюк, Світлана Петрівна; Dmitryuk, Svitlana (Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості України, ТОВ `Редакція журналу `Економіка та держава`, 2022)
Питання планування та фінансування заходів з охорони праці завжди були і є актуальними й дуже важливими аспектами охорони праці. Саме від дотримання вимог з охорони праці залежить комфорт робочого місця, ефективність праці співробітників, задоволеність роботою, а саме головне — безпека працівників! Забезпечення безпеки робочого місця та робочого процесу є ключовим завданням кожного підприємства, яке дбає про добробут своїх працівників та турбується про майбутнє не лише підприємства, а й країни в цілому. Питання створення безпечного робочого місця та забезпечення здійснення безпечних виробничих процесів регулюються правовими нормами та законодавчими актами. Відповідно до вимог Закону України "Про охорону праці" (стаття 21) фінансування заходів з охорони праці здійснюється власником підприємства, установи чи організації незалежно від виду діяльності підприємства та форми власності. Працівник не несе ніяких витрат на заходи з охорони праці. На підприємствах у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку створюється фонд охорони праці. Кошти даного фонду використовуються тільки на виконання заходів, які забезпечують доведення умов і безпеки праці відповідно до нормативних вимог, а також підвищення існуючого рівня охорони праці до встановлених норм. Кошти фонду охорони праці, що акумульовані на підприємстві, оподаткуванню не підлягають. Фонд охорони праці на підприємстві створюється з метою доведення умов і безпеки праці до вимог нормативних документів, підвищення рівня охорони праці, фінансування заходів, що розробляються і реалізуються на підприємствах усіх форм власності. Саме тому, власники підприємств повинні завжди створювати такі умови праці, які б відповідали нормативним вимогам та підвищували існуючий рівень охорони праці на виробництві. Для цього треба розробляти необхідні заходи і вкладати кошти в охорону праці, що в майбутньому дозволить знизити захворюваність та уникнути виробничого травматизму. Постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 N 994 затверджено Перелік заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат. Issues of planning and financing of labor protection measures have always been and are relevant and very important aspects of labor protection. The comfort of the workplace, the efficiency of employees, job satisfaction, and most importantly — the safety of employees depends on compliance with labor protection requirements! Ensuring the safety of the workplace and work process is a key task of every company that cares about the wellbeing of its employees and cares about the future not only of the company but also the country as a whole. The issues of creating a safe workplace and ensuring the implementation of safe production processes are regulated by legal norms and legislation. In accordance with the requirements of the Law of Ukraine "On labor protection" (Article 21) financing of labor protection measures is carried out by the owner of the enterprise, institution or organization, regardless of the type of activity of the enterprise and form of ownership. The employee does not bear any costs for labor protection measures. A labor protection fund shall be established at enterprises in accordance with the procedure established by the Cabinet of Ministers of Ukraine. The funds of this fund are used only for the implementation of measures that ensure the bringing of working conditions and safety in accordance with regulatory requirements, as well as raising the existing level of labor protection to the established norms. Funds of the labor protection fund accumulated at the enterprise are not subject to taxation. The fund of labor protection at the enterprise is created for the purpose of bringing conditions and safety of work to requirements of regulatory documents, increase of level of labor protection, financing of the actions developed and realized at the enterprises of all patterns of ownership. That is why business owners must always create working conditions that meet regulatory requirements and increase the existing level of occupational safety at work. To do this, it is necessary to develop the necessary measures and invest in labor protection, which in the future will reduce morbidity and avoid occupational injuries. Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine of June 27, 2003 No. 994 approved the List of measures and means of labor protection, the costs of implementation and acquisition of which are included in gross expenditures.
Planning and financing of occupational health and safety measures
Keywords: планування; planning; фінансування; financing; заходи з охорони праці; labor protection measures; фонд охорони праці; labor protection fund; кошти на охорону праці; funds for labor protection