Оцінка безпечності та якості масла вершкового в умовах навчальної лабораторії кафедри епізоотології та інфекційних хвороб тварин Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Адамова, А. О.; Adamova, A. O. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Вершкове масло відноситься до повноцінних продуктів харчування. Воно містить вітаміни А, Д, В12, селен, який виводить з організму вільні радикали, олеїнову кислоту, що впливає на рівень холестерину в крові та інше. Відсутність контролю за якістю продукції, скорочення молочного поголів’я, а також підвищення цін на сухе молоко, призводить до того, що виробники намагаючись розширити асортимент, знизити собівартість товару застосовують замінники молочного жиру і не вказують їх на упаковці. Проведено ветеринарно-санітарну експертизу вершкового масла різних виробників, яке реалізується в торговельних мережах міста Дніпро. Встановлено, що на фоні визначених задовільних органолептичних, фізико-хімічних та мікробіологічних показників, у двох зразках масла з різною жирністю, одного виробника, виявлено домішки немолочних жирів (зразок № 1 та крохмалю № 5), у зразка № 4 – немолочні жири. Додаткові інгредієнти вказують на спосіб здешевлення вартості сировини. Butter is a complete food. It contains vitamins A, D, B12, selenium, which removes free radicals from the body, oleic acid, which affects blood cholesterol levels, and more. Lack of product quality control, reduction in the amount of milk, as well as rising prices for milk powder leads to the fact that manufacturers are trying to expand the range, reduce the cost of the product using milk fat substitutes, and do not indicate them on the package. Veterinary and sanitary examination of butter from various manufacturers, which is sold in retail chains in the city of Dnipro. It was found that against the background of certain satisfactory organoleptic, physicochemical and microbiological parameters in two samples of butter with different fat content, one manufacturer, impurities of non-dairy fats (sample №1 and starch №5), in sample №4 - non-dairy fats. Additional ingredients indicate a way to reduce the cost of raw materials.
Otsinka bezpechnosti ta yakosti masla vershkovoho v umovakh navchalnoi laboratorii kafedry epizootolohii ta infektsiinykh khvorob tvaryn Dniprovskoho derzhavnoho ahrarno-ekonomichnoho universytetu
Keywords: фальсифікація; falsification; вершкове масло; butter; органолептичні показники; organoleptic indicators; фізико-хімічний аналіз; physicochemical analysis; мікробіологічний аналіз; microbiological analysis