Інформаційні системи і технології в базовій комп’ютерній підготовці бакалаврів спеціальності D3 «Менеджмент» - Карімов, Іван Кабіденович; Karimov, Ivan; Карімов, Геннадій Іванович; Karimov, Hennadii; Нужна, Світлана Анатоліївна; Nuzhna, Svitlana (My University, 2025)
Розглядаються окремі аспекти організації базової комп’ютерної підготовки здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня зі спеціальності D3 «Менеджмент». Встановлено, що відповідно до стандартів вищої освіти базова комп’ютерна підготовка майбутніх менеджерів має суттєві відмінності від інших економічних спеціальностей, що проявляється, перш за все, в формуванні готовності до вирішення засобами інформаційних технологій типових задач підтримки управлінських рішень. Запропонована структура дисципліни «Інформаційні системи і технології», яка складається з двох змістових модулів загальним обсягом 6 кредитів. Розроблена тематика та надана коротка характеристика 16 практичнихробіт, призначених для формування практичних навичок. Перший модуль забезпечує вивчення термінологічної бази інформатики; формує розуміння інформаційних технологій як основи функціонування інформаційних систем; дає основні відомості щодотехнології обробки текстової та табличної інформації за допомогою пакетупрограм Microsoft Office. Теми змістового модуля 2 закладають підвалини для успішного засвоєння технології використання цифрових інструментів в подальшому навчанні та професійній діяльності, що відповідає програмним результатам навчання. Особлива увага приділяється використанню табличних процесорівдля підтримки управлінських рішень, зокрема, для пошуку оптимальних управлінських рішень засобами інформаційних технологій. Пропонована структура дисципліни «Інформаційні системи і технології» забезпечує формування компетентностей та програмних результатів навчання здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю D3 «Менеджмент» відповідно до чинного стандарту. Деталізація змісту дисципліни потребує подальших досліджень. Rozghliadaiutsia okremi aspekty orhanizatsii bazovoi kompiuternoi pidhotovky zdobuvachiv vyshchoi osvity pershoho (bakalavrskoho) rivnia zi spetsialnosti D3 «Menedzhment». Vstanovleno, shcho vidpovidno do standartiv vyshchoi osvity bazova kompiuterna pidhotovka maibutnikh menedzheriv maie suttievi vidminnosti vid inshykh ekonomichnykh spetsialnostei, shcho proiavliaietsia, persh za vse, v formuvanni hotovnosti do vyrishennia zasobamy informatsiinykh tekhnolohii typovykh zadach pidtrymky upravlinskykh rishen. Zaproponovana struktura dystsypliny «Informatsiini systemy i tekhnolohii», yaka skladaietsia z dvokh zmistovykh moduliv zahalnym obsiahom 6 kredytiv. Rozroblena tematyka ta nadana korotka kharakterystyka 16 praktychnykhrobit, pryznachenykh dlia formuvannia praktychnykh navychok. Pershyi modul zabezpechuie vyvchennia terminolohichnoi bazy informatyky; formuie rozuminnia informatsiinykh tekhnolohii yak osnovy funktsionuvannia informatsiinykh system; daie osnovni vidomosti shchodotekhnolohii obrobky tekstovoi ta tablychnoi informatsii za dopomohoiu paketuprohram Microsoft Office. Temy zmistovoho modulia 2 zakladaiut pidvalyny dlia uspishnoho zasvoiennia tekhnolohii vykorystannia tsyfrovykh instrumentiv v podalshomu navchanni ta profesiinii diialnosti, shcho vidpovidaie prohramnym rezultatam navchannia. Osoblyva uvaha prydiliaietsia vykorystanniu tablychnykh protsesorivdlia pidtrymky upravlinskykh rishen, zokrema, dlia poshuku optymalnykh upravlinskykh rishen zasobamy informatsiinykh tekhnolohii. Proponovana struktura dystsypliny «Informatsiini systemy i tekhnolohii» zabezpechuie formuvannia kompetentnostei ta prohramnykh rezultativ navchannia zdobuvachiv vyshchoi osvity pershoho (bakalavrskoho) rivnia za spetsialnistiu D3 «Menedzhment» vidpovidno do chynnoho standartu. Detalizatsiia zmistu dystsypliny potrebuie podalshykh doslidzhen.
Informatsiini systemy i tekhnolohii v bazovii kompiuternii pidhotovtsi bakalavriv spetsialnosti D3 «Menedzhment»
Keywords: базова комп’ютерна підготовка; bazova kompiuterna pidhotovka; спеціальність D3 «Менеджмент»; spetsialnist D3 «Menedzhment»; структура дисципліни; struktura dystsypliny; компетентність; kompetentnist; інформацційні системи; informatstsiini systemy; вища освіта; vyshcha osvita