Вплив елементів технології вирощування ячменю ярого на формування урожайності в умовах фермерського господарства «Агроінтер» Синельниківського району Дніпропетровської області - Бугрій, Дмитро Петрович; Buhrii, Dmytro (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Підвищення ефективності вирощування ярого ячменю у Північному Степу України визначається поєднанням двох чинників – аридизації клімату та подорожчання ресурсів. За таких умов ключовими важелями керування продукційним процесом стають раціональна густота стояння і морфорегуляція, що впливають на архітектоніку рослин, стійкість до вилягання, фотосинтетичний потенціал і реалізацію врожаю. На виробничих посівах фермерських господарств, зокрема ФГ «Агроінтер» Синельниківського району, потреба у верифікованих нормах висіву та економічно виправданому використанні ретардантів є особливо високою, адже саме ці рішення формують баланс «урожайність – якість – собівартість». Pidvyshchennia efektyvnosti vyroshchuvannia yaroho yachmeniu u Pivnichnomu Stepu Ukrainy vyznachaietsia poiednanniam dvokh chynnykiv – arydyzatsii klimatu ta podorozhchannia resursiv. Za takykh umov kliuchovymy vazheliamy keruvannia produktsiinym protsesom staiut ratsionalna hustota stoiannia i morforehuliatsiia, shcho vplyvaiut na arkhitektoniku roslyn, stiikist do vyliahannia, fotosyntetychnyi potentsial i realizatsiiu vrozhaiu. Na vyrobnychykh posivakh fermerskykh hospodarstv, zokrema FH «Ahrointer» Synelnykivskoho raionu, potreba u veryfikovanykh normakh vysivu ta ekonomichno vypravdanomu vykorystanni retardantiv ye osoblyvo vysokoiu, adzhe same tsi rishennia formuiut balans «urozhainist – yakist – sobivartist».
Vplyv elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia yachmeniu yaroho na formuvannia urozhainosti v umovakh fermerskoho hospodarstva «Ahrointer» Synelnykivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ячмінь ярий; yachmin yaryi; агротехніка; ahrotekhnika; мінеральні добрива; mineralni dobryva; ретарданти; retardanty; насіння; nasinnia