Реалізація потенціалу урожайності сортів льону олійного в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Ранок» Новомосковського району Дніпропетровської області - Линник, Микола Миколайович; Linnik, Mykola (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
З’ясовано, що серед сортів льону олійного, що вивчаються, найбільша врожайність насіння отримана у сорту Ківіка і Світлозір ‒ 2,06 і 2,04 т/га відповідно . Високий рівень продуктивності досягається за рахунок більшого числа рослин на одиниці площі, числа коробочок на рослині, числа насіння з 1 рослини та маси 1000 насінин. Серед вивчених сорту льону олійного за масою 1000 насінин виділяються Ківіка та сорт Світлозір –9,1 г та 9,0 г відповідно. Найвищі показники економічної ефективності вирощування льону олійного формувалися у варіанті з вирощуванням сортів ‒ Патріций, Світлозір, Водограй і Ківіка, де рівень рентабельності виробництва склав ‒ 93,1%, 94,4%, 93,1% і 93,6% відповідно.Zʺyasovano, shcho sered sortiv lʹonu oliynoho, shcho vyvchayutʹsya, naybilʹsha vrozhaynistʹ nasinnya otrymana u sortu Kivika i Svitlozir ‒ 2,06 i 2,04 t/ha vidpovidno . Vysokyy rivenʹ produktyvnosti dosyahayetʹsya za rakhunok bilʹshoho chysla roslyn na odynytsi ploshchi, chysla korobochok na roslyni, chysla nasinnya z 1 roslyny ta masy 1000 nasinyn. Sered vyvchenykh sortu lʹonu oliynoho za masoyu 1000 nasinyn vydilyayutʹsya Kivika ta sort Svitlozir –9,1 h ta 9,0 h vidpovidno. Nayvyshchi pokaznyky ekonomichnoyi efektyvnosti vyroshchuvannya lʹonu oliynoho formuvalysya u varianti z vyroshchuvannyam sortiv ‒ Patritsyy, Svitlozir, Vodohray i Kivika, de rivenʹ rentabelʹnosti vyrobnytstva sklav ‒ 93,1%, 94,4%, 93,1% i 93,6% vidpovidno.
Realizatsiya potentsialu urozhaynosti sortiv lʹonu oliynoho v umovakh tovarystva z obmezhenoyu vidpovidalʹnistyu «Ranok» Novomoskovsʹkoho rayonu Dnipropetrovsʹkoyi oblasti
Keywords: льон олійний; oil flax; сорт; variety; структура врожаю; yield structure; група стиглості; ripeness group; урожайність; yield