Marketing management for the implementation of social responsibility of financial market entities - Dranus, V.; Дранус, В.; Dranus, L.; Дранус, Л.; Lunkina, T.; Лункіна, Т.; Trushkina, N.; Трушкіна, Н.; Polegenka Marina; Полегенька Марина Анатоліївна; Prokopyshyn, O.; Прокопишин, О. (ТОВ "ФІНТЕХАЛЬЯНС", 2026)
This study examines the role of marketing management as a functional mechanism for implementing social responsibility (SR) in financial market entities, with particular emphasis on banks and insurance companies. The research is grounded on a comprehensive analytical framework that integrates strategic communication, financial evaluation of SR initiatives, and data-driven marketing instruments to determine how socially oriented activities influence institutional performance, customer loyalty, and market positioning. The empirical basis of the research is formed through a comparative analysis of leading international financial institutions, showing measurable effects of integrating SR into corporate marketing processes. The analysis demonstrates that institutions with structured SR communication and product-based sustainability components achieve higher SR return on investment and record upward shifts in customer loyalty measured through NPS dynamics. The result confirms the nonlinear relationship between SR expenditure and actual results, where transparency of communication, strategic alignment, and stakeholder needs are the determining factors. In addition, the study shows that SR-oriented marketing tools enhance the reputational stability of financial institutions and stimulate demand for socially responsible products. The study contributes to academic discourse by operationalizing SR within measurable categories of marketing effectiveness rather than treating it as a symbolic corporate concept. The scientific contribution lies in proposing an integrated approach combining SR ROI modelling, loyaltybased behavioral metrics, and ESG indicators into a unified methodological construct applicable across financial subsectors. Authorial contribution involves systematizing SRmarketing practices of banks and insurers, identifying moderating variables that shape their effectiveness, and formulating a replicable structure for evaluating socially responsible marketing strategies in emerging economies. Overall, the findings highlight that SR-driven marketing strategies transform responsibility into measurable competitiveness advantages, allowing financial institutions to strengthen trust, attract sustainable capital, and improve long-term resilience in dynamic financial environments. Це дослідження розглядає роль маркетингового менеджменту як функціонального механізму для впровадження соціальної відповідальності (СР) у суб'єктах фінансового ринку, з особливим акцентом на банках та страхових компаніях. Дослідження базується на комплексній аналітичній основі, яка інтегрує стратегічні комунікації, фінансову оцінку ініціатив СР та маркетингові інструменти на основі даних, щоб визначити, як соціально орієнтована діяльність впливає на інституційну ефективність, лояльність клієнтів та позиціонування на ринку. Емпірична основа дослідження формується шляхом порівняльного аналізу провідних міжнародних фінансових установ, що демонструє вимірювані ефекти інтеграції СР у корпоративні маркетингові процеси. Аналіз демонструє, що установи зі структурованою комунікацією СР та компонентами сталого розвитку, що базуються на продуктах, досягають вищої рентабельності інвестицій у СР та фіксують зростання лояльності клієнтів, виміряної через динаміку NPS. Результат підтверджує нелінійний зв'язок між витратами на СР та фактичними результатами, де визначальними факторами є прозорість комунікації, стратегічне узгодження та потреби зацікавлених сторін. Крім того, дослідження показує, що маркетингові інструменти, орієнтовані на СР, підвищують репутаційну стабільність фінансових установ та стимулюють попит на соціально відповідальні продукти. Дослідження робить внесок у академічний дискурс, операціоналізуючи СР у межах вимірюваних категорій маркетингової ефективності, а не розглядаючи її як символічну корпоративну концепцію. Науковий внесок полягає у запропонованні інтегрованого підходу, що поєднує моделювання рентабельності інвестицій у соціально відповідальний сектор (SR ROI), поведінкові показники на основі лояльності та показники ESG (екологічних, соціальних та корпоративних) в єдину методологічну конструкцію, застосовну в усіх фінансових підсекторах. Авторський внесок включає систематизацію практик SR-маркетингу банків та страховиків, визначення модеруючих змінних, що формують їхню ефективність, та формулювання відтворюваної структури для оцінки соціально відповідальних маркетингових стратегій у країнах, що розвиваються. Загалом, результати дослідження підкреслюють, що маркетингові стратегії, орієнтовані на SR, перетворюють відповідальність на вимірювані конкурентні переваги, дозволяючи фінансовим установам зміцнювати довіру, залучати сталий капітал та покращувати довгострокову стійкість у динамічному фінансовому середовищі.
Управління маркетингом для реалізації соціальної відповідальності суб’єктів фінансового ринку
Keywords: social responsibility; соціальна відповідальність; marketing management; маркетинговий менеджмент; bank; банк; insurance company; страхова компанія; ESG principles; принципи ESG; marketing strategy; маркетингова стратегія