Вплив теплового стресу на молочних корів та стратегії його зниження - Ращупкіна, Уляна; Rashchupkina, Uliana (ЗВО «Подільський державний університет», 2024)
Тепловий стрес є суттєвою проблемою для високопродуктивних тваринництва, особливо для молочних корів, і вимагає комплексного підходу до її вирішення. Застосування профілактичних заходів з управління мікрокліматом, покращення раціонів та забезпечення тварин комфортними умовами може значно зменшити негативні наслідки теплового стресу, покращити продуктивність та репродуктивну функцію тварин, а також знизити економічні втрати. Teplovyi stres ye suttievoiu problemoiu dlia vysokoproduktyvnykh tvarynnytstva, osoblyvo dlia molochnykh koriv, i vymahaie kompleksnoho pidkhodu do yii vyrishennia. Zastosuvannia profilaktychnykh zakhodiv z upravlinnia mikroklimatom, pokrashchennia ratsioniv ta zabezpechennia tvaryn komfortnymy umovamy mozhe znachno zmenshyty nehatyvni naslidky teplovoho stresu, pokrashchyty produktyvnist ta reproduktyvnu funktsiiu tvaryn, a takozh znyzyty ekonomichni vtraty.
Vplyv teplovoho stresu na molochnykh koriv ta stratehii yoho znyzhennia
Keywords: тепловий стрес; teplovyi stres; молочні корови; molochni korovy; високопродуктивні тварини; vysokoproduktyvni tvaryny