Забруднення мікотоксинами продовольчого зерна: причини, наслідки, профілактика - Черних, Свiтлана Анатоліївна; Chernykh, Svetlana; Лемішко, Світлана Миколаївна; Lemishko, Svetlana; Березань, Ігор Сергійович; Berezan, Igor (CPN Publishing Group, 2021)
Приведені результати досліджень по висвітленню шкодочинності плісеневих грибів, які мають здатність продукувати значну кількість мікотоксинів, кількість яких щорічно збільшується. Наведений механізм дії мікотоксинів, що призводить до порушення різних обмінних процесів в організмі: інгібування синтезу протеїну, ДНК, РНК, порушення структури мембран та ініціювання перекисного окислення ліпідів. The results of research on the harmfulness of mold fungi, which have the ability to produce a significant amount of mycotoxins, the number of which increases annually. The mechanism of action of mycotoxins, which leads to disruption of various metabolic processes in the body: inhibition of protein synthesis, DNA, RNA, disruption of membrane structure and initiation of lipid peroxidation.
Mycotoxin contamination of food grains: causes, consequences, prevention
Keywords: зерно; Grain; якість; quality; мікотоксигенні гриби; mycotoxigenic fungi; забруднення; pollution; токсичність; toxicity