Вплив регуляторів росту на ріст і розвиток рослин соняшнику в Північному степу України - Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Oleksandr; Румбах, Михайло Юрійович; Rumbakh, Mykhailo; Іжболдін, Олександр Олександрович; Izhboldin, Oleksandr; Бондаренко, Оксана Володимирівна; Bondarenko, Oksana; Ноздріна, Наталія Леонідівна; Nozdrina, Nataliia; Остапчук, Ярослав Вікторович; Ostapchuk, Yaroslav (Інститут зернових культур, 2022)
Актуальність. Для нівелювання негативних факторів (надмірне техногенне навантаження, погіршення водного, поживного режимів та гумусного стану ґрунту) і удосконалення системи живлення рослин соняшнику необхідно більш ширше використовувати, окрім мінеральних та органічних добрив, мікродобрива, регулятори росту рослин. Визначення проблеми. Завдяки регуляторним механізмам стимуляторів підсилюється розвиток листкової поверхні, активуються основні функції, важливі для життєдіяльності рослин соняшнику: мембранні процеси, поділ клітин, дихання та живлення, діяльність ферментних систем, фотосинтез, створюється розгалужена коренева система з посиленою поглинальною здатністю. Мета. Вивчення впливу різних за напрямком дії рістрегулюючих речовин на морфогенез, ріст і розвиток та продуктивність рослин соняшнику різних груп стиглості в умовах північного Степу України. Матеріали і методи. Закладку і проведення польових дослідів здійснювали у відповідності з загальноприйнятою методикою дослідної справи. Експериментальна частина роботи виконувалась впродовж 2018–2020 рр. на науково-дослідному полі Національного наукового центру Дніпровського державного аграрно-економічного університету в стаціонарному досліді кафедри рослинництва у п’ятипільній сівозміні чистий пар – пшениця озима – кукурудза – ячмінь – соняшник. Обприскування рослин соняшнику стимуляторами росту рослин Вимпел К-2 (0,7 л/га), Архітект (0,5 л/га) та Церон (0,5 л/га) проводили у фазі 6–8 пар листків. Результати. Застосування стимуляторів росту сприяло зменшенню висоти рослин соняшнику, але збільшенню таких показників, як площа листкової поверхні, вміст хлорофілу в листках, діаметр кошика та кількість насінин у ньому, маса 1000 насінин, рівень врожайності та якість насіння. Висновки. Формування максимальної площі листкової поверхні соняшнику відмічалось при застосуванні стимулятора росту Церон (0,5 л/га) – до 70,9–78,1 тис. м 2 /га, або на 5,5–10,2 % більше за контроль. Тут же рослини соняшнику формували найбільший діаметр кошика – 23–26 см (на 11,5–30,4 % більше за контроль) та максимальну кількість насінин у ньому – 863–925,3 шт., що перевищувало контроль на 3,4– 5,6 %. Найбільша маса 1000 насінин була характерна для середньораннього гібриду Sumico HTS – 54,0–60,0 г , а найменша – для середньопізнього Subaro HTS – 51–55 г. Застосування стимуляторів росту рослин на соняшнику сприяло зростанню рівня врожайності культури в 1,05–1,17 раза. Найбільшу прибавку зерна по всіх гібридах забезпечував препарат Церон (0,5 л/га) – 0,22–0,27 т/га, або 13,5–14,8 %. Застосування рістрегулюючих препаратів Церон (0,5 л/га) та Архітект (0,5 л/га), сприяло зростанню олійності на 3–8 та 4–6 процентних пункти відповідно. Topicality. In addition to mineral and organic fertilizers, microfertilizers and plant growth regulators should be used more widely to eliminate negative factors (excessive man-made load, deterioration of water, nutrient regimes and soil humus condition) and to improve the sunflower nutrition system. Issues. Growth regulators intensify the development of the leaf surface, activate the basic life functions of sunflower plants: membrane processes, cell division, respiration and nutrition, enzyme systems activity, photosynthesis, and create a branched root system with enhanced absorption capacity. Purpose. To study the influence of growth regulators with different action on the morphogenesis, sunflower growth and development and productivity of different maturity groups in the Northern Steppe of Ukraine. Materials and methods. The field trials were established and carried out in accordance with generally a ccepted methods of research.. The experimental part of the work was performed during 2018–2020 in the research field of the National Research Center at the Dnipro State Agrarian and Economic University in the stationary experiment of the Crop Production Department in five-field crop rotation: clean fallow – winter wheat – maize – barley – sunflower. Spraying sunflower plants with growth regulators Vympel K-2 (0.7 l/ha), Architect (0.5 l/ha) and Ceron (0.5 l/ha) was carried out in the 6–8 th pair of leaves stage. Results. When the growth regulators were applied, plant height of sunflower reduced, but such indicators as leaf surface area, chlorophyll content in the leaves, head diameter and number of seeds per head, thousand seed weight, seed yield and quality increased. y. Conclusions. The maximum leaf surface area of sunflower (up to 70.9–78.1 thousand mІ/ha, or 5.5 –10.2 % more than the control) was observed when growth regulator Ceron was applied at the dose of 0.5 l/ha. In this case, sunflower plants formed the largest heads with diameter of 23–26 cm (11.5– 30.4 % more than the control), and the maximum number of seeds per head was 863–925.3 pieces that exceeded the control by 3, 4–5.6 %. The highest thousand seed weight (54.0–60.0 g) was for the midearly hybrid Sumico HTS, and the lowest (51–55 g) – for the mid-late Subaro HTS that is explained by the biological characteristics of the hybrids. The crop yield increased by 1.05–1.17 times due to the application on sunflower of plant growth regulators. The largest increase in grain yield for all hybrids (0.22–0.27 t/ha, or 13.5–14.8 %) was provided with Ceron (0.5 l/ha). The application of Ceron (0.5 l/ha) and Architect (0.5 l / ha) growth regulators increased oil content by 3–8 and 4–6 percentage points, respectively.
Influence of growth regulators on the sunflower growth and development in the Northern Steppe of Ukraine
Keywords: соняшник; sunflower; гібриди; hybrids; регулятори росту; growth regulators; площа листкової поверхні; leaf surface area; хлорофіл; chlorophyll; урожайність; yield; якість насіння; seed quality