Поширення еймеріозу кролів у домогосподарствах України - Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; Duda, Julia Viktorovna; Duda, Yu. V.; et al. (НУБіП України, 2022)
Однією з актуальних проблем при вирощуванні кролів є значне поширенням еймеріозу як в зарубіжних країнах, так і в Україні. Вітчизняними вченими встановлено, що середнім показником екстенсивності еймеріозної інвазії у кролів становив 78,5 %.У господарствах Криму відсоток ураження кролів еймеріозом коливався у межах від 91 % до 98 %. В спеціалізованих кролегосподарствах Одеської області у 76,9 % тварин еймеріоз реєструється у вигляді моноінвазії, викликаної видами E. stiedae (37,6 %) та E. magna (24,8 %), тоді як в присадибних господарствах у 60 % кролів переважає змішана інвазія. Метою дослідження було встановити поширеність еймеріозу кролів у домогосподарствах України. Odniieiu z aktualnykh problem pry vyroshchuvanni kroliv ye znachne poshyrenniam eimeriozu yak v zarubizhnykh krainakh, tak i v Ukraini. Vitchyznianymy vchenymy vstanovleno, shcho serednim pokaznykom ekstensyvnosti eimerioznoi invazii u kroliv stanovyv 78,5 %.U hospodarstvakh Krymu vidsotok urazhennia kroliv eimeriozom kolyvavsia u mezhakh vid 91 % do 98 %. V spetsializovanykh krolehospodarstvakh Odeskoi oblasti u 76,9 % tvaryn eimerioz reiestruietsia u vyhliadi monoinvazii, vyklykanoi vydamy E. stiedae (37,6 %) ta E. magna (24,8 %), todi yak v prysadybnykh hospodarstvakh u 60 % kroliv perevazhaie zmishana invaziia. Metoiu doslidzhennia bulo vstanovyty poshyrenist eimeriozu kroliv u domohospodarstvakh Ukrainy.
Poshyrennia eimeriozu kroliv u domohospodarstvakh Ukrainy
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402
Keywords: паразитологія; parazytolohiia; кролівництво; krolivnytstvo; поширеність еймеріозу кролів; poshyrenist eimeriozu kroliv; екстенсивність еймеріозної інвазії; ekstensyvnist eimerioznoi invazii