Науково-обґрунтоване використання наномодифікаторів для розробки складів будівельних композиційних матеріалів - Дерев’янко, Віктор Миколайович; Derevianko, Victor; Гришко, Ганна Миколаївна; Hryshko, Hanna; Гриценко, Алла; Hrytsenko, Alla (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
В результаті проведених досліджень, отримана модель затверділої системи, з певною структурою і з характерними властивостями та розроблено склади композиційних в’яжучих матеріалів шляхом використання наносистем, що забезпечують зниження енергоємності виробництва. У порівнянні з існуючими вітчизняними та закордонними аналогами запропоновані технології дозволяють забезпечити: - виготовлення шихти однорідного складу з високими формівними властивостями; - виключення з технологічного процесу енергомістких операцій подрібнення, розсіювання та сортування компонентів сумішей; - поліпшення фізико-механічних та експлуатаційних властивостей готового продукту в середньому на 50-70 % та зниження енерговитрат на 20-30 %. Окрім цього, слід відзначити, що процес виготовлення будівельних композитів за новими технологіями є простим в обслуговуванні і передбачає повну автоматизацію процесу. As a result of the conducted research, a model of a solidified system with a certain structure and characteristic properties was obtained, and compositions of composite binder materials were developed by using nanosystems, which ensure a reduction in energy consumption of production. In comparison with existing domestic and foreign analogues, the proposed technologies allow to ensure: - production of a charge of homogeneous composition with high forming properties; - exclusion from the technological process of energy-intensive operations of grinding, dispersing and sorting components of mixtures; - improvement of physical, mechanical and operational properties of the finished product by an average of 50-70% and reduction of energy consumption by 20-30%. In addition, it should be noted that the process of manufacturing building composites using new technologies is easy to maintain and involves full automation of the process.
Scientifically justified use of nanomodifiers for the development of composition of building composite materials
Keywords: наносистеми; nanosystems; нанотрубки; nanotubes; гіпсові в'яжучі; gypsum binders; структура; structure; гідратація; hydration; цемент; cement; композит; composite