Розрахунок сили опору деформації ґрунту під дією робочого органа глибокорозпушувача - Алієв, Ельчин Бахтияр огли; Aliiev, Elchyn (Львівський національний аграрний університет, 2014)
Механічна обробка ґрунту виконує однаково важливу роль у формуванні врожаю на всіх ґрунтах за звичайних погодних умов. Механічна обробка ґрунту – це процес взаємодії між робочими органами машин (знарядь) і ґрунтом. Механічна обробка ґрунту означає, що ґрунт деформується під дією сил, що виникають у процесі взаємодії робочих органів знаряддя з ґрунтом. При створенні знарядь можна змінювати розмір і форму поверхні робочих органів, а отже, й сили, що діють на ґрунт. Реакція ґрунту на прикладене зусилля є опором 47 ґрунту обробці. Реакція робочого органа на дію ґрунту – це сили вздовж поверхні контакту робочого органа, які розповсюджуються від поверхні контакту вглиб, викликаючи спочатку ущільнення, а потім руйнування ґрунту залежно від його вологості та механічного складу. Окремою задачею є створення математичної моделі процесу взаємодії робочих органів із ґрунтовим середовищем, яке виникло за рахунок довготривалого зрошування, що призвело до розподілу пошарової щільності ґрунтів та високої їхньої неоднорідності. Mekhanichna obrobka gruntu vykonuie odnakovo vazhlyvu rol u formuvanni vrozhaiu na vsikh gruntakh za zvychainykh pohodnykh umov. Mekhanichna obrobka gruntu – tse protses vzaiemodii mizh robochymy orhanamy mashyn (znariad) i gruntom. Mekhanichna obrobka gruntu oznachaie, shcho grunt deformuietsia pid diieiu syl, shcho vynykaiut u protsesi vzaiemodii robochykh orhaniv znariaddia z gruntom. Pry stvorenni znariad mozhna zminiuvaty rozmir i formu poverkhni robochykh orhaniv, a otzhe, y syly, shcho diiut na grunt. Reaktsiia gruntu na prykladene zusyllia ye oporom 47 gruntu obrobtsi. Reaktsiia robochoho orhana na diiu gruntu – tse syly vzdovzh poverkhni kontaktu robochoho orhana, yaki rozpovsiudzhuiutsia vid poverkhni kontaktu vhlyb, vyklykaiuchy spochatku ushchilnennia, a potim ruinuvannia gruntu zalezhno vid yoho volohosti ta mekhanichnoho skladu. Okremoiu zadacheiu ye stvorennia matematychnoi modeli protsesu vzaiemodii robochykh orhaniv iz gruntovym seredovyshchem, yake vynyklo za rakhunok dovhotryvaloho zroshuvannia, shcho pryzvelo do rozpodilu posharovoi shchilnosti gruntiv ta vysokoi yikhnoi neodnoridnosti.
Rozrakhunok syly oporu deformatsii gruntu pid diieiu robochoho orhana hlybokorozpushuvacha
Keywords: ґрунт; grunt; деформація ґрунту; deformatsiia gruntu; сили опору; syly oporu; глибокорозпушувач; hlybokorozpushuvach; механічна обробка ґрунту; mekhanichna obrobka gruntu