Нозологічний профіль, симптоматика та ефективність лікування парадонтопатій у собак в умовах лікарні ветеринарної медицини «OLVET» міста Дніпро - Гайдар, Світлана Юріївна; Haidar, S. Y. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Парадонтопатії у дрібних тварин зустрічається дуже часто та призводять до того, що вражаються ясна, зуби, які з часом розхитуються втрачаючи свою функцію та випадають. Тим самим негативно впливаючи на життя тварини та її господаря. Для зниження дії негативних факторів було запропоновано комплексне лікування парадонтопатій у собак та котів з використанням зняття зубних відкладень, застосуванням елімінатору фірми «Ньювейс» Mouth rinse, «Дентаведіном», Амоксіциліном, Аміновітом, препаратами кальцію та шинуванням зубів. Цей метод лікування скорочує строки одужання на 4-8 діб, не викликаючи рецидивів. З метою профілактики виникнення парадонтопатій у собак і котів запропоновано проводити стоматологічний огляд (диспансеризацію) один раз на три місяці, задавати вітаміні та мінеральні підкормки в їжу, та обробляти ротову порожнину тваринам елімінатором фірми «Ньювейс». В разі виникнення зубних відкладень ретельно та своєчасно їх видаляти. Periodontal disease in small animals is very common and leads to the affected gums, teeth, which eventually loosen, losing their function and fall out. Thereby, negatively affecting the life of the animal and its owner. To reduce the effects of negative factors, a comprehensive treatment of periodontal disease in dogs and cats with the use of dental plaque removal, the use of the eliminator company "Newweiss" Mouth rinse, "Dentavedin", Amoxicillin, Aminovit, calcium supplements and splinting. This method of treatment reduces the recovery time by 4-8 days without causing relapses. In order to prevent periodontal disease in dogs and cats, it is proposed to conduct a dental examination (medical examination) once every three months, to give vitamins and mineral supplements, and to treat the oral cavity of animals with an eliminator company "Newweiss". In case of dental plaque, remove them carefully and in a timely manner.
Nosological profile, symptoms and effectiveness of treatment of periodontal diseases in dogs in the veterinary hospital «OLVET» city Dnepr
Keywords: коти; cats; парадонтопатії; periodontitis; зубні відкладення; dental plaque; лікування; treatment; профілактика; prevention; собаки; dogs