Управління конфліктами та стресами на підприємстві - Мороз, Нікіта Антонович; Moroz, Nikita (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Метою дипломної роботи є дослідження процесів виникнення та розвитку конфліктів і стресів у трудовому колективі, аналіз існуючої практики їх управління на підприємстві ТОВ «ЛЄМА», а також розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення механізмів профілактики та врегулювання таких явищ. Для досягнення мети поставлено такі завдання: – розкрити сутність, природу та види конфліктів і стресів у трудовому середовищі; – визначити основні причини їх виникнення на підприємствах; – проаналізувати систему управління персоналом на ТОВ «ЛЄМА»; – оцінити рівень конфліктності та стресових навантажень серед працівників; – дослідити інструменти, що застосовуються для профілактики та вирішення конфліктів; – розробити пропозиції щодо підвищення ефективності управління конфліктами та зниження рівня стресу. Об’єктом дослідження є управлінська діяльність у сфері кадрової політики підприємства. Предметом дослідження виступають організаційні та психосоціальні механізми управління конфліктами та стресами на підприємстві ТОВ «ЛЄМА». Metoiu dyplomnoi roboty ye doslidzhennia protsesiv vynyknennia ta rozvytku konfliktiv i stresiv u trudovomu kolektyvi, analiz isnuiuchoi praktyky yikh upravlinnia na pidpryiemstvi TOV «LIeMA», a takozh rozrobka praktychnykh rekomendatsii shchodo udoskonalennia mekhanizmiv profilaktyky ta vrehuliuvannia takykh yavyshch. Dlia dosiahnennia mety postavleno taki zavdannia: – rozkryty sutnist, pryrodu ta vydy konfliktiv i stresiv u trudovomu seredovyshchi; – vyznachyty osnovni prychyny yikh vynyknennia na pidpryiemstvakh; – proanalizuvaty systemu upravlinnia personalom na TOV «LIeMA»; – otsinyty riven konfliktnosti ta stresovykh navantazhen sered pratsivnykiv; – doslidyty instrumenty, shcho zastosovuiutsia dlia profilaktyky ta vyrishennia konfliktiv; – rozrobyty propozytsii shchodo pidvyshchennia efektyvnosti upravlinnia konfliktamy ta znyzhennia rivnia stresu. Obiektom doslidzhennia ye upravlinska diialnist u sferi kadrovoi polityky pidpryiemstva. Predmetom doslidzhennia vystupaiut orhanizatsiini ta psykhosotsialni mekhanizmy upravlinnia konfliktamy ta stresamy na pidpryiemstvi TOV «LIeMA».
Upravlinnia konfliktamy ta stresamy na pidpryiemstvi
Keywords: трудовий колектив; trudovyi kolektyv; підприємство; pidpryiemstvo; управління конфліктами та стресами; upravlinnia konfliktamy ta stresamy