Динаміка фізико-хімічних характеристик ґрунту при біологізації польової сівозміни в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Серпень Плюс» Дніпровського району Дніпропетровської області - Свинаренко, Антон Анатолійович; Svynarenko, Anton (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Встановлено, що освоєння біогенної інтенсифікації дозволяє оптимізувати водно-фізичні властивості, підвищує мікробіологічну активність ґрунту, забезпечує накопичення біогенних ресурсів родючості ґрунту для бездефіцитного балансу гумусу та елементів мінерального живлення. Біологізація польових сівозмін посилює їх фітосанітарні та екологічні функції за рахунок зниження засміченості посівів та зменшення поширення хвороб рослин зернових культур. Vstanovleno, shcho osvoiennia biohennoi intensyfikatsii dozvoliaie optymizuvaty vodno-fizychni vlastyvosti, pidvyshchuie mikrobiolohichnu aktyvnist gruntu, zabezpechuie nakopychennia biohennykh resursiv rodiuchosti gruntu dlia bezdefitsytnoho balansu humusu ta elementiv mineralnoho zhyvlennia. Biolohizatsiia polovykh sivozmin posyliuie yikh fitosanitarni ta ekolohichni funktsii za rakhunok znyzhennia zasmichenosti posiviv ta zmenshennia poshyrennia khvorob roslyn zernovykh kultur.
Dynamika fizyko-khimichnykh kharakterystyk gruntu pry biolohizatsii polovoi sivozminy v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Serpen Plius» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: прийоми біологізації; pryiomy biolohizatsii; ефективність органомінеральних систем добрив; efektyvnist orhanomineralnykh system dobryv; агрофітоценози; ahrofitotsenozy