Обґрунтування видового складу насаджень спеціального призначення в умовах високого урботехногенного навантаження на прикладі проспекту Героїв м. Дніпро - Слуцька Ніколь Миколаївна; Slutska, Nikol (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2026)
Місто Дніпро – крупний промисловий центр з розвиненою системою автодоріг. Тому актуальним залишається питання дослідження видового складу, фітосанітарного стану, декоративності деревних рослин в районах з інтенсивним автомобільним рухом, щільною забудовою та високим рекреаційним навантаженням. Результати таких обстежень можна використати для створення єдиної бази міських насаджень, яка дозволить комплексно оцінити насадження нашого міста в районах з різним ступенем екологічної напруженості. Misto Dnipro – krupnyi promyslovyi tsentr z rozvynenoiu systemoiu avtodorih. Tomu aktualnym zalyshaietsia pytannia doslidzhennia vydovoho skladu, fitosanitarnoho stanu, dekoratyvnosti derevnykh roslyn v raionakh z intensyvnym avtomobilnym rukhom, shchilnoiu zabudovoiu ta vysokym rekreatsiinym navantazhenniam. Rezultaty takykh obstezhen mozhna vykorystaty dlia stvorennia yedynoi bazy miskykh nasadzhen, yaka dozvolyt kompleksno otsinyty nasadzhennia nashoho mista v raionakh z riznym stupenem ekolohichnoi napruzhenosti.
Obgruntuvannia vydovoho skladu nasadzhen spetsialnoho pryznachennia v umovakh vysokoho urbotekhnohennoho navantazhennia na prykladi prospektu Heroiv m. Dnipro
Keywords: деревні рослини; derevni roslyny; примагістральні насадження; prymahistralni nasadzhennia; фітосанітарний стан; fitosanitarnyi stan; ступінь декоративності; stupin dekoratyvnosti; індекс біорізноманіття; indeks bioriznomanittia; індекс пошкодження; indeks poshkodzhennia; таксаційні показники; taksatsiini pokaznyky