Вплив фітодобавок «Кардіофіл» і «Фітохол» на біохімічні показники крові котів за умов ізоляційного стресу - Лисенко, Альона Ігорівна; Lysenko, A. I.; Lysenko, A. (Одеський ДАУ, 2020)
В статті наведені дані, щодо вивчення впливу фітодобавок «Кардіофіл» та «Фітохол» на біохімічні показники крові котів за умов ізоляційного стресу. Встановлено, що за умов стресу у тварин з’являється стрес-реакція, яка супроводжується збільшенням серцебиття та частотою дихання, а також розвиток гіпертензії, що викликає постнавантаження на серцево-судинну систему і в подальшому призводить до змін в судинах і крові і викликає серцевосудинну та легеневу недостатність, а саме в крові у котів визначено підвищення рівня сечовини на 26%, креатиніну на 11%, загального білку на 10,5%, глюкози на 17,5%, ЛДГ (лактатдегідрогенази) на 11,5%, водночас знижувавлася активність ферментів АсАТ на 20%, АлАТ на 9,4%, лужної фосфотази на 9%, креатинфосфокіназа на 9% та триглециридів на 9%, натрію на 3%. Такі зміни біохімічних показників крові пояснюються тим, що за адаптогенної дії фітодобавок покращувалася функція печінки (білоксинтетична, ліполітична та ін.), що призвело до поліпшення ліпомобілізуючої дії у тварин дослідної групи. На це вказує зниження тригліцеридів та креатинфосфокінази. Це свідчить за зменшення стресової реакції тварин дослідної, а також покращення функції сечовидільної системи, зокрема нирок. Треба відмітити, що всі вищезазначені біохімічні показники крові коливались в межах фізіологічних нормативних значень. The article presents data on the study of the influence of the Cardiophil and Phytohol phyto-additives on the biochemical parameters of cats' blood under conditions of isolation stress. It is established that in stress conditions animals have a stress reaction, which is accompanied by an increase in heart rate and respiratory rate, as well as the development of hypertension, which causes post-loading on the cardiovascular system and subsequently leads to changes in blood vessels and causes cardiovascular disease. vascular and pulmonary insufficiency, namely in cats blood increased urea by 26%, creatinine by 11%, total protein by 10.5%, glucose by 17.5%, LDH (lactate dehydrogenase) by 11.5%, at the same time decreased the activity of enzymes ACAT by 20%, ALAT by 9.4%, alkali phosphatase 9% 9% creatine and tryhletsyrydiv 9%, 3% sodium. Such changes in the biochemical parameters of the blood are explained by the fact that the adaptogenic action of the phyto-additives improved the function of the liver (Biloxinetic, lipolytic, etc.), which led to a decrease in the lipomobilizing effect in the animals of the experimental group. This is indicated by a decrease in triglycerides and creatine phosphokinase. This indicates a decrease in the stress response of the experimental animals, as well as an improvement in the function of the urinary system, in particular the kidneys. It should be noted that all the above biochemical parameters of blood fluctuated within physiological normative values.
The influence of fhytopreparation “Cardiophyl” and “Phytohol” on the biochemical indices of blood of cats with isolation stress
Keywords: біохімічні показники; biochemical parameters; фітодобавки; herbal supplements; «Кардіофіл»; Cardiofil; «Фітохол»; Phytohol; ізоляційний стрес; isolation stress