Ефективність страхових гербіцидів у посівах сої Північного Степу України - Ткаліч, Юрій Ігорович; Tkalich, Yurii; Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Oleksandr; Рудаков, Юрій Миколайович; Rudakov, Yurii; Козечко, Володимир Іванович; Kozechko, Volodymyr (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Втрати врожаю зерна сої від бур’янів можуть сягати 30–50%. Хімічні методи боротьби з ними мають першочергове значення для отримання максимального врожаю зерна. Критичним періодом для контролю бур’янів є фаза з першого по третій справжній листок культури. . Найбільш активний ріст небажаної рослинності в посівах сої спостерігається у весняно-літній період. І якщо цього часу вдається в основному пригнітити бур’яни, то в подальшому посіви будуть порівняно чистими. У роки, коли на початку вегетації культури спостерігається різка нестача вологи, значна частина сходів рослин з’являється в більш пізні строки, що створює додаткові проблеми захисту культури. Для оптимізації заходів захисту культури від бур’янів необхідно насамперед чітко знати видовий склад бур’янів у кожному конкретному агроценозі. Розробка високоефективних систем хімічного захисту посівів сої від бур’янів здебільшого залежить від застосовуваних високоефективних гербіцидів. Максимальні результати в контролюванні бур’янів, зокрема амброзії полинолистої на час відновлення весняної вегетації, серед використаних нами препаратів забезпечили гербіциди та їх бакові суміші у варіантах з використанням бакових сумішей Хармоні – 8–10 г/га + Команд – 0,20–0,25 л/га + Тренд – 300 мл/га. Тут технічна ефективність була на рівні 70,0–72,0%. Визначено підвищення технічної ефективності у варіантах із застосуванням бакових сумішей препаратів за використання: Хармоні: 8 г/га + Команд – 0,25 л/га + Тренд – 300 мл/га; Хармоні – 10 г/га + Команд – 0,20 л/га + Тренд – 300 мл./га; Хармоні – 10 г/га + Команд – 0,25 л/га + Тренд – 300 мл/га та Хармоні – 8 г/га + Базагран – 2,0 л/га + Тренд – 300 мл/га. Обприскування гербіцидами та їх баковими сумішами в цілому давало можливість зберегти від 0,81 до 1,01 т/га зерна сої, порівняно з контролем без внесення гербіцидів. Препарати гербіцидів за дії на врожайність зерна між собою відрізнялися незначно. Необхідно виділити бакові суміші: Хармоні – 10 г/га + Команд – 0,20 л/га + + Тренд – 300 мл/га; Хармоні – 10 г/га + Команд – 0,25 л/га + + Тренд – 300 мл./га; Хармоні – 8 г/га + Базагран – 2,0 л/га + Тренд – 300 мл/га, а також Хармоні – 12 г/га. Показники врожайності на цих варіантах були максимальними і становили відповідно 2,28; 2,31; 2,31 та 2,29 т/га, що було більше, ніж на контролі на 43, 44, 44 та 43%, відповідно. Loss of soybean yields from weeds can reach 30–50%. Chemical methods of their control are of primary importance for obtaining the maximum grain yield. The critical period for weed control is stage from the first to third true leaf of the crop. The most active growth of unwanted vegetation in soybean crops is observed in the spring-summer period. And if during this period you can mainly suppress weeds, then in the future the crops will be relatively clean. In years when there is a sharp lack of moisture at the beginning of the growing season, a signifi-cant part of the plant seedlings appear at a later date, which creates additional problems for crop protection. In order to optimize weed protection measures, it is first necessary to know clearly the species composition of weeds in each specific agrocenosis. The development of highly effective systems of chemical protection of soybean crops against weeds largely depends on the application of highly effective herbicides. The maximum results in the control of weeds, in particular Сommon ragweed, at the time of renewal of spring vegetation, among the preparations used by as were provided by herbicides and their tank mixtures in variants with application of tank mixtures: Harmony: 8–10 g/ha + Command – 0,20–0,25 l/ha + Trend – 300 ml/ha. Here the technical efficiency was at the level of 70,0–72,0%. The increase of technical efficiency in variants with the application of tank mixtures of preparations was determined: Harmony – 8 g/ha + Command – 0,25 l/ha + + Trend – 300 ml/ha; Harmony – 10 g/ha + Team – 0,20 l/ha + Trend – 300 ml/ha; Harmony – 10 g/ha + Team – 0,25 l/ha + Trend – 300 ml/ha and Harmony – 8 g/ha + Bazagran – 2,0 l/ha + Trend – 300 ml/ha. Spraying with herbicides and their tank mixtures in general made it possible to save from 0,81 to 1,01 t/ha of soybean grain, compared with the control without herbicides. Herbicide preparations differed slightly regarding the effect on the grain yield. It is necessary to distinguish only tank mixtures: Harmony – 10 g/ha + Commands – 0,20 l/ha + Trend –300 ml/ha; Harmony – 10 g/ha + Team – 0,25 l/ha + Trend – 300 ml/ha; Harmony – 8 g/ha + Bazagran – 2,0 l/ha + + Trend – 300 ml/ha, as well as Harmony – 12 g/ha. The indices of yields on these variants were maximum and amounted to 2,28; 2,31; 2,31 and 2,29 t/ha, which was more than the control by 43, 44, 44 and 43%, respectively.
Efficiency of post-emergence (“insurance”) herbicides in soybean crops of the Northern Steppe of Ukraine
Keywords: соя; Soy; бур’яни; beans; гербіциди; herbicides; урожайність; yield; технічна ефективність; technical efficiency