Фізико-математична модель процесу пресування паливних брикетів з рослинних матеріалів - Говоруха, Володимир Борисович; Govorukha, Volodymyr; Луц, Павло; Luts, Pavlo; Кисельов, Олексій; Kyselov, Oleksii (Вінницький національний аграрний університет, 2023)
У процесі утворення брикету стискання характеризується зміною щільності, тобто відбувається процес перекладу суцільного середовища, що має властивості сипучого матеріалу і має складну трифазну систему, яка складається з природних полімерів, сорбованої вологи, повітря і частинки різної форми і розміру в суцільне тверде середовище з властивостями моноліту заданої форми і розміру. У ньому зв'язок між частинками характеризується силами Ван-дер-Ваальса та Лапласа. Цей процес різні дослідники описують різними емпіричними формулами, які ґрунтуються на врахуванні відповідних фізико-механічних та технологічних властивостей пресованих матеріалів та їх окремих компонентів. Розглянуті в статті рослинні матеріали, що є вторинними продуктами агропромислового комплексу, мають специфічні фізико-механічні властивості. В наслідок цього за мету досліджень запропоновано розробка фізико-математичної моделі процесу пресування паливних брикетів з рослинних матеріалів дрібно насіннєвих та злакових культур. В результаті аналізу літературних джерел виявлено, що фізико-механічні властивості пресованих матеріалів, що визначаються фракційним складом, вологістю, температурою пресування, видом і умістом зв’язуючої речовини. Ці показники впливають як на енергетичні показники процесу, так і на якісні показники брикетів. Багатокомпонентність різних за природою, походженням та структурою матеріалів тягне за собою і розширення різноманітності фізико-механічних властивостей, що повинні бути враховані. Розглянуто та враховано вплив пружних, в'язких та фрикційних властивостей обраних для пресування матеріалів. Розроблена фізико-математична модель процесу пресування паливних брикетів з рослинних матеріалів, що дозволяє визначати кінцеву щільність матеріалу, що враховує особливості брикетування за допомогою штемпельного преса з кривошипно-шатунним механізмом. Встановлено, що параметри та режими роботи штемпельного прес-брикетувальника з кривошипно-шатунним механізмом взаємопов'язані між собою і фізико-механічними та технологічними властивостями пресованого матеріалу In the process of forming a briquette, compression is characterized by a change in density, i.e., the process of translating a solid medium that has the properties of a bulk material and has a complex three-phase system consisting of natural polymers, sorbed moisture, air and particles of different shapes and sizes into a continuous solid medium with the properties of a monolith given shape and size. In it, the connection between particles is characterized by Van der Waals and Laplace forces. Different researchers describe this process with different empirical formulas, which are based on taking into account the relevant physico-mechanical and technological properties of pressed materials and their individual components. The plant materials considered in the article, which are secondary products of the agro-industrial complex, have specific physical and mechanical properties. As a result, the development of a physico-mathematical model of the process of pressing fuel briquettes from vegetable materials of small-seeded and cereal crops is proposed for the purpose of research. As a result of the analysis of literary sources, it was found that the physical and mechanical properties of pressed materials are determined by the fractional composition, humidity, pressing temperature, type and content of the binder. These indicators affect both the energy indicators of the process and the quality indicators of the briquettes. The multi-component nature, origin and structure of materials of different nature entails the expansion of the variety of physical and mechanical properties that must be taken into account. The influence of elastic, viscous and frictional properties of the materials selected for pressing is considered and taken into account. A physico-mathematical model of the process of pressing fuel briquettes from plant materials was developed, which allows determining the final density of the material, taking into account the peculiarities of briquetting using a stamp press with a crank mechanism. It was established that the parameters and modes of operation of the stamp press briquetting machine with a crank-and-rod mechanism are interconnected with each other and the physical, mechanical and technological properties of the pressed material
Physico-mathematical model of the process of pressing fuel briquettes from from plant materials
Keywords: паливні брикети; Fuel briquettes; рослинні матеріали; plant materials; пресування; pressing; навантаження; load; фізико-математична модель; physical-mathematical model; параметри; parameters