Ефективність використання співвідношення АСТ/АЛТ в якості біомаркера патології собак - Чумак, Владислав Олександрович; Chumak, Vladislav; Chumak, V.; Chumak, V. O.; Chumak, V. A.; Chumak, Vladyslav (Державний біотехнологічний університет, 2026)
Аланінамінотрансфераза (АЛТ) та аспартатамінотрансфераза (АСТ) є важливими біохімічними маркерами для оцінки функціонального стану печінки та інших органів у тварин. Особливе діагностичне значення має співвідношення АСТ/АЛТ (коефіцієнт де Рітіса), яке дозволяє диференціювати печінкові та позапечінкові патології, оцінювати тяжкість захворювань і прогнозувати перебіг патологічних процесів. Використання цього показника у ветеринарній практиці сприяє більш точному моніторингу стану пацієнтів та ефективності лікування. Alaninaminotransferaza (ALT) ta aspartataminotransferaza (AST) ye vazhlyvymy biokhimichnymy markeramy dlia otsinky funktsionalnoho stanu pechinky ta inshykh orhaniv u tvaryn. Osoblyve diahnostychne znachennia maie spivvidnoshennia AST/ALT (koefitsiient de Ritisa), yake dozvoliaie dyferentsiiuvaty pechinkovi ta pozapechinkovi patolohii, otsiniuvaty tiazhkist zakhvoriuvan i prohnozuvaty perebih patolohichnykh protsesiv. Vykorystannia tsoho pokaznyka u veterynarnii praktytsi spryiaie bilsh tochnomu monitorynhu stanu patsiientiv ta efektyvnosti likuvannia.
Efektyvnist vykorystannia spivvidnoshennia AST/ALT v yakosti biomarkera patolohii sobak
Чумак Владислав Олександрович https://orcid.org/0000-0002-0140-3982
Keywords: аланінамінотрансфераза (АЛТ); alaninaminotransferaza (ALT); аспартатамінотрансфераза (АСТ); aspartataminotransferaza (AST); коефіцієнт де Рітіса; koefitsiient de Ritisa; ветеринарна діагностика; veterynarna diahnostyka