Патоморфологія та особливості діагностики новоутворень молочної залози у кішок в умовах ветеринарного центру свійських та екзотичних тварин «Біосвіт» міста Дніпро - Федоренко, В. В.; Fedorenko, V. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Досліджували 16 кішок з попереднім діагнозом неоплазія молочної залози. Після проведення гістологічних досліджень виявили злоякісний перебіг хвороби у 14 тварин. За результатами досліджень у тварин була виявлена карцинома молочної залози у 14 тварин 87,5%, а саме плоскоклітинну карциному у 4 тварин 25% тварин, солідну карцинома у 5 тварин (31,25%), папілярну карциному 5 тварин (31,25%). У двох кішок (безпорідних) виявили доброякісні пухлини молочної залози. Відмічаємо породну схильність до виникнення новоутворень. В наших дослідженнях брали участь кішки наступних порід: 3 – персидської, 5 - сфінксів, 6 – європейська короткошерстна, 2-безпорідні. Найвищі показники онкопатологій встановлено поміж тварин віком від 7 до 12 років. Westudied 16 cats with a previous diagnosis of breast tumor. Histological examinations revealed malignant disease in 14 animals. According to the results of anima lstudies, breast cancer was detectedin 14 animals 87.5%, namelysquamouscellcarcinomain 4 animals 25% ofanimals, solidcarcinomain 5 animals (31.25%), papillarycarcinoma 5 animals (31.25% ). Intwocats (outbred) found benign tumors of the breast. We note the pedigree predisposition to the emergence of tumors. Cats of the following breeds to okpartin our researches: 3 - Persian, 5 - sphinxes, 6 - Europeanshort-haired, 2-purebred. The highest rates of oncopathology were found among animals aged 7 to 12 years. The exception was the diagnosis of a neoplasmin a 9-month-old out bredkitten, a shistological studies showed the tumor was benign.
Pathomorphology and features of diagnosis of breast tumors in cats in the veterinary center of domestic and exotic animals" Biosvit "Dnipro
Keywords: кішки; cats; пухлини молочної залози; breasttumors; карцинома молочної залози; breastcarcinoma; аденокарцинома; adenocarcinoma; солідна карцинома; solid carcinoma; гістологічні дослідження; histological examination