Новые пути переработки фосфогипса как экологически опасного сырья - Пікареня, Д. С.; Pikarenya, D.; Орлінська, О. В.; Orlinsʹka, O.; Чушкіна, І. В.; Chushkina, I.; Гапіч, Г. В.; Hapych, H.; Ісаєнко, Р. В.; Isayenko, R. (Приднепровская государственная академия строительства и архитектуры, 2013)
Обробка фосфогіпсу електричним струмом з малою різницею потенціалів викликає посилення його міцностних властивостей і може відкрити широкі шляхи для застосування цього матеріалу в виробництві будівельних матеріалів. З огляду на величезні запаси фосфогіпсу на території України і його екологічну небезпеку такий спосіб утилізації його як відходу виробництва може виявитися вельми перспективним. Отримані перші результати показують, що дослідження впливу електричних полів на зміну властивостей фосфогіпсу необхідно продовжувати і розвивати. Обработка фосфогипса электрическим током с малой разностью потенциалов вызывает усиление его прочностных свойств и может открыть широкие пути для применения этого материала в производстве строительных материалов. Учитывая огромные запасы фосфогипса на территории Украины и его экологическую опасность такой способ утилизации его как отходов производства может оказаться весьма перспективным. Полученные первые результаты показывают, что исследования влияния электрических полей на изменение свойств фосфогипса необходимо продолжать и развивать. Obrobka fosfohipsu elektrychnym strumom z maloyu riznytseyu potentsialiv vyklykaye posylennya yoho mitsnostnykh vlastyvostey i mozhe vidkryty shyroki shlyakhy dlya zastosuvannya tsʹoho materialu v vyrobnytstvi budivelʹnykh materialiv. Z ohlyadu na velychezni zapasy fosfohipsu na terytoriyi Ukrayiny i yoho ekolohichnu nebezpeku takyy sposib utylizatsiyi yoho yak vidkhodu vyrobnytstva mozhe vyyavytysya velʹmy perspektyvnym. Otrymani pershi rezulʹtaty pokazuyutʹ, shcho doslidzhennya vplyvu elektrychnykh poliv na zminu vlastyvostey fosfohipsu neobkhidno prodovzhuvaty i rozvyvaty.
Нові шляхи переробки фосфогіпсу як екологічно небезпечної сировини
Novi shlyakhy pererobky fosfohipsu yak ekolohichno nebezpechnoyi syrovyny
Keywords: фосфогіпс; fosfohips; переробка фосфогіпсу; pererobka fosfohipsu; екологічно небезпечна сировина; ekolohichno nebezpechna syrovyna