Вплив фільтраційних втрат води з регулюючих басейнів на прилеглі території - Орлінська, О. В.; Orlinska, Olga; Чушкіна, І. В.; Chushkina, Irina; Стрепетова, Х. В.; Strepetova, Khrystyna (My University, 2019)
За результатами польових досліджень виявлені основні закономірності впливу тектонічного фактору на технічний стан сільськогосподарських гідротехнічних споруд (ГТС). Встановлюється наступна закономірність – чим більш тектонічно порушені райони, де розташовуються ГТС, тим більше зон фільтрації та обводнення в них. Для впливу тектонічного фактору детальних досліджень були вибрані два регулюючих басейна, які знаходяться в різних геологічних і гідрогеологічних умовах. Перший басейн Калинівської зрошувальної системи Синельниківського району розташований в межах східної частини Українського щита (УЩ), другий РБ-6 Царичанської зрошувальної системи (ЗС) в зоні переходу від УЩ до Дніпровсько-Донецької западини (ДДЗ). В першому випадку потужність осадових утворень незначна до 25 м, в другому складає 300 і більше метрів. Обидва райони приурочені до вузлів перетину крупних глибинних розломів. To influence the tectonic factor of detailed studies, two control basins were selected, which are located in different geological and hydrogeological conditions. The first basin of the Kalinovka irrigation system of Synelnykivskyi district is located within the eastern part of the Ukrainian Shield (USh), the second RB-6 of the Tsarychansky irrigation system (ZS) in the zone of transition from the USh to the Dnieper-Donetsk basin (DDZ). In the first case, the thickness of sediments is insignificant up to 25 m, in the second is 300 meters or more. Both areas are confined to the junctions of large deep faults.
Effect of water filtration losses from retention basins upon the neighboring territories
Keywords: ґрунтові гідротехнічні споруди; soil hydraulic structures; регулюючий басейн; regulating basin; фільтраційні втрати; filtration losses; метод природного імпульсного електромагнітного поля Землі; method of natural pulsed electromagnetic field of the Earth; вертикальне електричне зондування; vertical electric sounding; глибинні розломи; deep faults; моніторинг; monitoring; аномалії; anomalies