Науково-методичні аспекти формування готовності до німецькомовного професійно орієнтованого спілкування у майбутніх аграріїв - Пахомова, Тетяна Олександрівна; Pakhomova, Tetyana; Піддубцева, Ольга Ігорівна; Piddubtseva, Olga (“Baltija Publishing”, 2021)
Активність європейських інтеграційних процесів у державі, освіті та бізнесі визначає актуальність дослідження. Метою даного дослідження є розгляд науково-методичних аспектів формування готовності до німецькомовної професійно орієнтованої комунікації серед майбутніх аграріїв. Аналіз національного досвіду підготовки іноземних мов фахівців аграрного сектору показує, що основною метою вивчення іноземних мов у вищих навчальних закладах є підготовка фахівця, який може використовувати німецьку мову як інструмент професійної діяльності та професійних знань. Для досягнення цієї мети необхідно розвивати мовні, соціально-культурні, освітні та професійні компоненти німецькомовної професійно орієнтованої комунікативної компетентності. Відповідно до фундаментальних основ підготовки іноземних мов пропонується модель формування готовності до німецькомовної професійно орієнтованої комунікації серед майбутніх аграріїв, виходячи з особливостей викладання іноземних мов у сільськогосподарських університетах та специфіки професійно орієнтованого спілкування фахівців у аграрний сектор. Формування готовності до професійно орієнтованого спілкування іноземною мовою - це систематичний, довготривалий процес, який передбачає розвиток традиційних професійних ідей, професійного мислення та професійної поведінки. Active European integration processes in the state, education and business determine relevance of the study. The purpose of this study is to consider the scientific and methodical aspects of formation of readiness for German-language professionally oriented communication among future agriculturists. Analysis of the national experience of foreign language training of agricultural sector specialists shows that the main purpose of foreign languages studying in higher educational establishments is the training a specialist who can use the German language as a tool of professional activity and professional knowledge. In order to achieve this goal it is necessary to develop the linguistic, social-cultural, educational and professional components of German-speaking professionally oriented communicative competence. It is based on general social and psychological patterns and focuses on the successful and effective implementation of professional duties, and includes the exchange of proposals, requirements, views, motives to solve specific problems, sign agreements or establish other relations between the subjects of joint activities. The formation of readiness for professionally oriented communication in a foreign language is a systematic, long-term process that involves the development of traditional professional ideas, professional thinking and professional behavior.
Scientific-methodical aspects of formation of readiness for German-language professionally oriented communication of future agriculturists
Keywords: готовність; readiness; іншомовне навчання; foreign language training; спілкування; communication; лінгвістичні особливості; linguistic features; аграрії; agriculturists