Сучасний екологічний стан басейну річки Оріль у контексті створення національного природного парку “Приорільський” - Барановський, Б. О.; Baranovsky, B.; Манюк, В. В.; Manyuk, V.; Дем’янов, В. В.; Demyanov, V.; Чегорка, П. Т.; Chegorka, P.; Грицан, Юрій Іванович; Gritsan, Yuriy (Дніпропетровський державний аграрний університет, 2013)
Надається узагальнене біологічне обґрунтування необхідності створення в басейні р. Оріль національного природного парку з урахуванням багатства ландшафтів Приорілля. Наявність парку відповідатиме довгостроковій державній політиці з розбудови екологічної мережі регіону. Підкреслюється, що сучасний стан екосистем Приорілля характеризується значним біорізноманіттям, яке є складовою частиною раритетного заплавно-терасового фітокомплексу. Generalized biological substantiation of the necessity for creation Oryl basin river national nature park with account Pryorelya nature landscapes wealth. Park existence will be according to long-term state policy on re-building ecological way of region. An accent has been done on contemporary Pryorelya ecological systems statement characterizes with considerable biodiversity which is constituent part of rarities alluvial plain- terrace phytocomplex.
Contemporary ecological statement of the Oryl river basin in context of creation national nature park “Pryorelsky”
Keywords: басейн р. Оріль; Oril River Basin; національний природний парк; National Nature Park; біорізноманіття; biodiversity; фітокомплекс; phytocomplex