Можливості нових ріст-регуляторів у покращенні онтогенезу пшениці ярої - Третяк, О. О.; Tretiak, O.O.; Назаренко, Микола Миколайович; Nazarenko, Mykola (Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України, 2025)
Сучасні умови ведення сільського господарства характеризуються постійним зростанням потреби в ефективних регуляторах росту рослин, які здатні не лише підвищувати врожайність, а й забезпечу- вати адаптивність культур до змін кліматичних умов. Особливу увагу привертають похідні триазолу – гетеро- циклічні сполуки, які мають значний потенціал у сфері оптимізації агротехнологій. Мета. Метою було визна - чити найбільш ефективні концентрації та стимулятори, що суттєво впливають на підвищення енергії проро- стання та лабораторної схожості насіння перспективних сортів пшениці Меїса та Ксантія. Методи: Для сортів пшениці ярої Меїса та Ксантія був проведений ана- ліз з визначення характеристик енергії проростання (4 доби) та лабораторної схожості (7 діб) для обробки водним розчином перспективних ріст-регулюючих речо- вин CAS-64 (калій [1,2,4]триазоло[1,5-c]хіназолін-2-тіол), CAS-79 (калій тетразоло[1,5-c]хіназолін-5-тіол) та CAS-67 (5-(2-амінофеніл)-1H-1,2,4-триазол-3-тіолат). Контролем була дистильована вода. Робочі розчини застосовували у концентраціях 0,01%, 0,02% та 0,04%. Пророщування проводили в рулонах фільтрувального паперу. Результати. Вплив САS-64 та САS-79 на енер - гію проростання і лабораторну схожість сортів пшениці Меїса і Ксантія характеризується певними закономір- ностями, які залежать переважно від концентрації речо- вин, а не від генотипу рослин. За результатами аналізу дії максимальні показники для обох сортів були зафіксо- вані при концентрації 0,02%. Подальше збільшення кон - центрації до 0,04% спричиняло суттєве зниження енер - гії проростання і лабораторної схожості (що свідчить про токсичну дію цієї концентрації. Відмінність у впливі САS- 79 та САS-64 була достовірною лише для сорту Ксантія (F=3,98; F0,05=3,49; P=0,05). За дії САS-67 максималь- ний позитивний ефект для енергії проростання дося - гався при концентрації 0,01%, тоді як вже при 0,02% спо - стерігався ефект нижчий за контроль. Дискримінантний аналіз підтвердив близькість ефектів САS-64 та САS-79 на насіння, групуючи ці сполуки разом і підтверджуючи відсутність достовірних відмінностей між ними. Сполука САS-67 виокремлюється окремо через її суттєво слаб- ший стимулюючий та виразно негативний ефект при підвищенні концентрацій. За результатами дослідження по фотосинтетичній активності за стимулюючою дією на рослини знов суттєво виділилися речовини САS-64 та САS-79 у концентрації 0,02%. Висновки. Таким чином, найбільш перспективними для стимуляції проростання насіння пшениці сортів Меїса та Ксантія є сполуки САS-64 та САS-79 у концентрації 0,02%. Застосування вищих концентрацій (0,04%) усіх досліджених речовин є токсичним і недоцільним. Препарат САS-67 має обме- жений потенціал для застосування як стимулятора, а за високих концентрацій проявляє значну токсичність. Ключові слова: пшениця озима, схожість, енергія проростання, триазоли. Modern conditions of agriculture are characterized by a constant increase in the need for effective plant growth regulators, which are able not only to increase yield, but also to ensure the adaptability of crops to changing climatic conditions. Triazole derivatives – heterocyclic compounds, which have significant potential in the field of optimization of agricultural technologies, attract particular attention. Purpose. The goal was to determine the most effective concentrations and stimulants that significantly affect the increase in germination energy and laboratory germination of seeds of promising wheat varieties Meisa and Ksanthiia. Methods: For spring wheat varieties Meisa and Ksanthiy, an analysis was conducted to determine the characteris - tics of germination energy (4 days) and laboratory ger - mination (7 days) for treatment with an aqueous solution of promising growth regulators CAS-64 (potassium [1,2,4] triazolo[1,5-c]quinazoline-2-thiol), CAS-79 (potassium tetrazolo[1,5-c]quinazoline-5-thiol) and CAS-67 (5-(2-ami - nophenyl)-1H-1,2,4-triazole-3-thiolate). Distilled water was used as the control. Working solutions were used in concentrations of 0.01%, 0.02% and 0.04%. Germination was carried out in rolls of filter paper. Results. The effect of CAS-64 and CAS-79 on germination energy and laboratory germination of wheat varieties Meisa and Ksanthiy is characterized by certain patterns that depend mainly on the concentration of substances, and not on the genotype of plants. According to the results of the action analysis, the maximum indicators for both varieties were recorded at a concentration of 0.02%. Further increase in concen - tration to 0.04% caused a significant decrease in germi - nation energy and laboratory germination (which indicates the toxic effect of this concentration. The difference in the effect of CAS-79 and CAS-64 was significant only for the variety Ksanthiy (F=3.98; F0.05=3.49; P=0.05). Under the action of CAS-67, the maximum positive effect for germi - nation energy was achieved at a concentration of 0.01%, while already at 0.02% the effect was lower than the con - trol. Discriminant analysis confirmed the closeness of the effects of CAS-64 and CAS-79 on seeds, grouping these compounds together and confirming the absence of sig - nificant differences between them. The compound CAS- 67 is isolated separately due to its significantly weaker stimulating and clearly negative effect at increasing con - centrations. According to the results of the study on pho - tosynthetic activity, the stimulating effect on plants was again significantly The substances CAS-64 and CAS-79 were isolated at a concentration of 0.02%. Findings. Thus, the most promising for stimulating the germination of wheat seeds of the varieties Meisa and Ksanthi are the compounds CAS-64 and CAS-79 at a concentration of 0.02%. The use of higher concentrations (0.04%) of all the studied substances is toxic and inappropriate. The drug CAS-67 has limited potential for use as a stimulant, and at high concentrations it exhibits significant toxicity.
Possibilities of new growth regulators in improving the ontogenesis of spring wheat
Keywords: пшениця озима; winter wheat; схожість; germination; енергія проростання; energy of germination; триазоли; triazols