Обґрунтування конструкційно-технологічних параметрів пастеризатора молока - Ярмак, Владислава Володимирівна; Yarmak, Vladyslava (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Однією з основних умов підвищення якості та безпечності молока є використання сучасних технологій і вдосконалення обладнання для його теплової обробки. Традиційні конструкції пастеризаторів не завжди забезпечують оптимальні умови обробки, що призводить до втрати поживних речовин, підвищення енергоспоживання або нерівного нагріву. Тому актуальним завданням є розробка і обґрунтування конструкційно-технологічних параметрів пастеризаторів, які враховують вимоги енергоефективності, продуктивності та якості обробки молока. Odniieiu z osnovnykh umov pidvyshchennia yakosti ta bezpechnosti moloka ye vykorystannia suchasnykh tekhnolohii i vdoskonalennia obladnannia dlia yoho teplovoi obrobky. Tradytsiini konstruktsii pasteryzatoriv ne zavzhdy zabezpechuiut optymalni umovy obrobky, shcho pryzvodyt do vtraty pozhyvnykh rechovyn, pidvyshchennia enerhospozhyvannia abo nerivnoho nahrivu. Tomu aktualnym zavdanniam ye rozrobka i obgruntuvannia konstruktsiino-tekhnolohichnykh parametriv pasteryzatoriv, yaki vrakhovuiut vymohy enerhoefektyvnosti, produktyvnosti ta yakosti obrobky moloka.
Obgruntuvannia konstruktsiino-tekhnolohichnykh parametriv pasteryzatora moloka
Keywords: пастеризатор; pasteryzator; пастеризація; pasteryzatsiia; молоко; moloko; пастеризаційна установка; pasteryzatsiina ustanovka