Малий вуликовий жук (Aethina tumida) загроза на горизонті - Кулішенко, Олег Миколайович; Kulishenko, Oleg; Kulishenko, O.; Kulishenko, O. М.; Давиденко, Павло Олександрович; Davydenko, Pavel; Davydenko, Pavlo; Davydenko, P. O.; Davydenko, P.; Боровик, Ірина Володимирівна; Borovic, Irina; Borovik, Irina; et al. (Одеський ДАУ, 2023)
Бджільництво – це галузь сільського господарства, яка займається розведенням бджіл, отриманням меду, воску та інших продуктів. Бджоли використовуються для запилення багатьох видів сільськогосподарських рослин з метою підвищення їх врожайності. Продукти бджільництва також використовуються в медицині, фармакології, хімічній та харчовій промисловості. Одним із важливих аспектів успішного розвитку бджільництва є забезпечення стійкого епізоотичного благополуччя з інфекційних та інвазійних хвороб бджіл в Україні. Інвазія малого вуликового жука Aethina tumida відноситься до карантинних та особливо небезпечних інвазійних хвороб, які стали причиною знищення великої кількості бджолосімей у ряді країн світу (США, Канада, Африканські країни, Австралія, ряд країн Європи Італія, Португалія). Ефективних методів профілактики та боротьби з малим вуликовим жуком не запропоновано. Єдиний спосіб недопущення малого вуликового жука в Україну є постійний моніторинг та контроль на державному кордоні за переміщенням бджолопакетів та бджолопродуктів, які можуть тамувати загрозу потрапляння цього інвазивного виду в Україну. Bdzhilnytstvo – tse haluz silskoho hospodarstva, yaka zaimaietsia rozvedenniam bdzhil, otrymanniam medu, vosku ta inshykh produktiv. Bdzholy vykorystovuiutsia dlia zapylennia bahatokh vydiv silskohospodarskykh roslyn z metoiu pidvyshchennia yikh vrozhainosti. Produkty bdzhilnytstva takozh vykorystovuiutsia v medytsyni, farmakolohii, khimichnii ta kharchovii promyslovosti. Odnym iz vazhlyvykh aspektiv uspishnoho rozvytku bdzhilnytstva ye zabezpechennia stiikoho epizootychnoho blahopoluchchia z infektsiinykh ta invaziinykh khvorob bdzhil v Ukraini. Invaziia maloho vulykovoho zhuka Aethina tumida vidnosytsia do karantynnykh ta osoblyvo nebezpechnykh invaziinykh khvorob, yaki staly prychynoiu znyshchennia velykoi kilkosti bdzholosimei u riadi krain svitu (SShA, Kanada, Afrykanski krainy, Avstraliia, riad krain Yevropy Italiia, Portuhaliia). Efektyvnykh metodiv profilaktyky ta borotby z malym vulykovym zhukom ne zaproponovano. Yedynyi sposib nedopushchennia maloho vulykovoho zhuka v Ukrainu ye postiinyi monitorynh ta kontrol na derzhavnomu kordoni za peremishchenniam bdzholopaketiv ta bdzholoproduktiv, yaki mozhut tamuvaty zahrozu potrapliannia tsoho invazyvnoho vydu v Ukrainu.
Malyi vulykovyi zhuk (Aethina tumida) zahroza na horyzonti
Кулішенко Олег Миколайович https://orcid.org/0000-0001-6801-2380 Давиденко Павло Олександрович https://orcid.org/0000-0002-8425-3835 Боровик Ірина Володимирівна https://orcid.org/0000-0001-5958-8396
Keywords: диференційна діагностика; dyferentsiina diahnostyka; бджільництво України; bdzhilnytstvo Ukrainy; інвазія; invaziia; карантинні хвороби; karantynni khvoroby; малий вуликовий жук; malyi vulykovyi zhuk