Проєкт цеху з виробництва олії соняшникової методом пресування - Кириленко, Артур Романович; Kyrylenko, Artur Romanovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У дипломній роботі розглянуто розробку проєкту цеху з виробництва соняшникової олії шляхом механічного пресування. Обґрунтовано доцільність застосування механічного способу як економічно вигідного та екологічно безпечного для фермерських господарств. Наведено технологічну схему виробництва, описано основні етапи технологічного процесу — від приймання насіння до отримання олії та утилізації побічних продуктів. Здійснено підбір та розрахунок технологічного обладнання, визначено параметри виробничих приміщень та розроблено генеральний план підприємства. Розглянуто питання охорони праці, розроблено карту безпеки праці, а також запропоновано шляхи утилізації відходів з урахуванням вимог екологічної безпеки. Проведено економічне обґрунтування проєкту, що підтверджує його доцільність та рентабельність для малого агропідприємства. U dyplomnii roboti rozghlianuto rozrobku proiektu tsekhu z vyrobnytstva soniashnykovoi olii shliakhom mekhanichnoho presuvannia. Obgruntovano dotsilnist zastosuvannia mekhanichnoho sposobu yak ekonomichno vyhidnoho ta ekolohichno bezpechnoho dlia fermerskykh hospodarstv. Navedeno tekhnolohichnu skhemu vyrobnytstva, opysano osnovni etapy tekhnolohichnoho protsesu — vid pryimannia nasinnia do otrymannia olii ta utylizatsii pobichnykh produktiv. Zdiisneno pidbir ta rozrakhunok tekhnolohichnoho obladnannia, vyznacheno parametry vyrobnychykh prymishchen ta rozrobleno heneralnyi plan pidpryiemstva. Rozghlianuto pytannia okhorony pratsi, rozrobleno kartu bezpeky pratsi, a takozh zaproponovano shliakhy utylizatsii vidkhodiv z urakhuvanniam vymoh ekolohichnoi bezpeky. Provedeno ekonomichne obgruntuvannia proiektu, shcho pidtverdzhuie yoho dotsilnist ta rentabelnist dlia maloho ahropidpryiemstva.
Proiekt tsekhu z vyrobnytstva olii soniashnykovoi metodom presuvannia
Keywords: соняшникова олія; soniashnykova oliia; фермерське господарство; fermerske hospodarstvo; технологічне обладнання; tekhnolohichne obladnannia; утилізація відходів; utylizatsiia vidkhodiv; проєктування цеху; proiektuvannia tsekhu; економічне обґрунтування; ekonomichne obgruntuvannia