Improving the Model of increasing the quality of auditing services - Крятова, Людмила; Kryаtova, Lyudmyla; Даринська, Віра; Darinskaya, Vyra; Приходько, Ігор; Prykhodko, Igor (Academy of Accounting and Financial Studies Journal (AAFSJ), 2019)
0 It has been proven that the quality of audit services has two aspects: first, the quality of audit, in which the object of quality assurance is an independent audit of financial statements and the accounting system; secondly, the quality of audit activity, in which the object of quality assurance is the work of the subject of audit activity as a whole. The model of the system of internal quality control of audit activities as a system of two components: internal structure; external environment "exit", "entrance"; feedback and external environment. The drawbacks were revealed in the creation and implementation of quality control systems for audit services at the micro level. Доведено, що якість аудиторських послуг має два аспекти: по-перше, якість аудиту, в якому об'єктом забезпечення якості є незалежний аудит фінансової звітності та системи бухгалтерського обліку; по-друге, якість аудиторської діяльності, при якій об'єктом забезпечення якості є робота суб'єкта аудиторської діяльності в цілому. Модель системи внутрішнього контролю якості аудиторської діяльності як система з двох компонентів: внутрішньої структури; зовнішнє середовище «вихід», «вхід»; зворотний зв'язок і зовнішнє середовище. Виявлено недоліки при створенні та впровадженні систем контролю якості аудиторських послуг на мікрорівні.
Удосконалення моделі підвищення якості аудиторських послуг
Keywords: аудиторські послуги; Auditing services; якість аудиторських послуг; Quality of audit services; контроль якості аудиторських послуг; Quality control of audit services; система внутрішнього контролю; Internal control system; користувачі фінансової звітності; Users of financial statements.