Обґрунтування технології виробництва джемів на основі бурих водоростей - Кравчук, Інна Юріївна; Kravchuk, Inna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Мета роботи – наукове обґрунтування та створення технології виробництва дієтичних харчових продуктів – джемів на основі бурих водоростей, призначених для раціону осіб з аліментарно-залежними патологіями. Об’єкт дослідження – технологія виготовлення фруктових джемів із використанням бурих водоростей для харчування людей із харчово-залежними захворюваннями. Предмет дослідження – взаємозв’язок між технологічними характеристиками сировини, параметрами виробничого процесу та якісними показниками кінцевого продукту. Актуальність тематики «Обґрунтування технології виробництва джемів на основі бурих водоростей» зумовлена зростанням попиту на функціональні харчові продукти, що поєднують високу харчову цінність та оздоровчий ефект. Бурі водорості є природним джерелом йоду, органічних кислот, полісахаридів і антиоксидантів, тому їх використання у складі джемів дозволяє створити продукт з підвищеною біологічною цінністю. Крім того, впровадження такої технології сприяє розширенню асортименту інноваційних харчових продуктів, раціональному використанню морських ресурсів та підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної харчової промисловості. Meta roboty – naukove obgruntuvannia ta stvorennia tekhnolohii vyrobnytstva diietychnykh kharchovykh produktiv – dzhemiv na osnovi burykh vodorostei, pryznachenykh dlia ratsionu osib z alimentarno-zalezhnymy patolohiiamy. Obiekt doslidzhennia – tekhnolohiia vyhotovlennia fruktovykh dzhemiv iz vykorystanniam burykh vodorostei dlia kharchuvannia liudei iz kharchovo-zalezhnymy zakhvoriuvanniamy. Predmet doslidzhennia – vzaiemozviazok mizh tekhnolohichnymy kharakterystykamy syrovyny, parametramy vyrobnychoho protsesu ta yakisnymy pokaznykamy kintsevoho produktu. Aktualnist tematyky «Obgruntuvannia tekhnolohii vyrobnytstva dzhemiv na osnovi burykh vodorostei» zumovlena zrostanniam popytu na funktsionalni kharchovi produkty, shcho poiednuiut vysoku kharchovu tsinnist ta ozdorovchyi efekt. Buri vodorosti ye pryrodnym dzherelom yodu, orhanichnykh kyslot, polisakharydiv i antyoksydantiv, tomu yikh vykorystannia u skladi dzhemiv dozvoliaie stvoryty produkt z pidvyshchenoiu biolohichnoiu tsinnistiu. Krim toho, vprovadzhennia takoi tekhnolohii spryiaie rozshyrenniu asortymentu innovatsiinykh kharchovykh produktiv, ratsionalnomu vykorystanniu morskykh resursiv ta pidvyshchenniu konkurentospromozhnosti vitchyznianoi kharchovoi promyslovosti.
Obgruntuvannia tekhnolohii vyrobnytstva dzhemiv na osnovi burykh vodorostei
Keywords: бурі водорості; buri vodorosti; ламінарія; laminariia; джем; dzhem; функціональні продукти; funktsionalni produkty; йодовмісна сировина; yodovmisna syrovyna; інноваційні харчові продукти; innovatsiini kharchovi produkty