Lateral profile of the pigs' teat line of different Ukrainian breeds - Roman, L.; Роман, Л.; Sidashova, S.; Сідашова, С.; Popova, I.; Попова, І.; Levchenko, A.; Левченко, А.; Bogach, M.; Богач, М.; Sklyarov, Pavlo; Sklyarov, Pavel; et al. (Alex Matsyura Press, 2021)
A quantitative analysis of the lateral profiles of five Ukrainian pig breeds (n=584), listed in the State Books of Pedigree Animals, showed that the teat line's complete symmetry was found only in the Poltava meat breed. The large black one is characterized by insignificant (6%) asymmetry, and among species of the Ukrainian meat breed, Ukrainian spotted steppe and Mirgorod breeds of asymmetry cases were noted on average 20-30%. The analysis revealed that the structure of the pigs' teat line with asymmetry is characterized by dominant-enantiomorphic proportional structuring, which ensures the population stability of breeds in the changing environment. We established that the teat line's left-dominant structure prevails both in boars and in sows of different breeds in the case of dominance inversion that demonstrates the ability for evolutionary adaptation self-organization of multi-component living systems under environmental factors. The evolutionary hypothesis's conclusions, which consider lateralization as a natural evolutionary process, an adaptive specialization of bilaterally arranged organisms, have been confirmed. There was assumed the possibility of improving selection in pig breeding by increasing the effect of heterosis in selecting couple pairs with laterally differentiated teat lines. Кількісний аналіз бічних профілів п’яти українських порід свиней (n = 584), перелічених у Державних книгах племінних тварин, показав, що повна симетрія лінії сосків була виявлена лише у Полтавської м’ясної породи. Великий чорний характеризується незначною (6%) асиметрією, а серед видів української м’ясної породи українські плямисті степові та миргородські породи асиметрії відзначали в середньому 20-30%. Аналіз показав, що структура лінії сосків свиней з асиметрією характеризується домінантно-енантіоморфною пропорційною структурою, що забезпечує стабільність популяції порід в мінливих умовах. Ми встановили, що лінія сосків ' Ліводомінантна структура переважає як у кнурів, так і у свиноматок різних порід у випадку інверсії домінування, що демонструє здатність до еволюційної адаптації до самоорганізації багатокомпонентних живих систем під дією факторів навколишнього середовища. Висновки еволюційної гіпотези, які розглядають латералізацію як природний еволюційний процес, адаптивну спеціалізацію двосторонньо розташованих організмів, підтвердились. Передбачалася можливість поліпшення селекції у свинарстві за рахунок посилення ефекту гетерозису при відборі пар пар з боково диференційованими лініями сосків. була підтверджена адаптивна спеціалізація двосторонньо розташованих організмів. Передбачалася можливість поліпшення селекції у свинарстві за рахунок посилення ефекту гетерозису при відборі пар пар з боково диференційованими лініями сосків. була підтверджена адаптивна спеціалізація двосторонньо розташованих організмів. Передбачалася можливість поліпшення селекції у свинарстві за рахунок посилення ефекту гетерозису при відборі пар пар з боково диференційованими лініями сосків.
Бічний профіль лінії сосків свиней різних українських порід
Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583 Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: lateral profiles of the teat line; бічні профілі лінії сосків; obstetrics; акушерство; boars; кнури; sows; свиноматки