Публічне управління інформаційною прозорістю: проблеми та перспективи в Україні - Крушельницька, Таїсія Анатоліївна; Krushelnytska, Taisiya; Пригожин, Андрій; Prigozhin, Andriy (ГО «Всеукраїнська Асамблея докторів наук із державного управління» та громадська організація «Асоціація науковців України», 2025)
У статті досліджено теоретичні засади забезпечення інформаційної прозорості у публічному управлінні, визначено основні проблеми те перспективи. Метою статі є аналіз сучасного стану інформаційної прозорості в системі публічного управління України, виявлення основних проблем, які перешкоджають її ефективному забезпеченню, окреслення перспективних напрямів вдосконалення механізмів відкритості й підзвітності органів влади. Зазначено, що завдяки розвитку технологій та політичної культурі по всьому світу держави у своїй політиці беруть напрями на «культуру відкритості». Публічна відкритість має розглядатися не лише як формальна вимога демократичного врядування, а як необхідна умова для забезпечення стабільності, безпеки та сталого розвитку Українив умовах цифрової трансформації та глобальних викликів. Констатовано, що незважаючи на значні успіхи, на практиці залишаються проблеми, які пов’язані з: формальним підходом до відкритості з боку окремих органів влади; обмеженим рівнем доступності інформації на місцевому рівні; відсутністю культури відкритості серед деяких посадовців; перешкодами у доступі до архівів, інформації про ухвалення рішень або використання бюджетних коштів. З метою формування інформаційного суспільства, поширення якого має відбуватися як всередині суспільства, так і на рівні регіонів, необхідно не просто створення технічних потужностей ІКТ, хоча це створює основу інформаційного суспільства та дає основний імпульс для нових інвестицій. The article examines the theoretical principles of ensuring information transparency in public administration, identifies the main problems and prospects. The purpose of the article is to analyze the current state of information transparency in the public administration system of Ukraine, identify the main problems that hinder its effective provision, and outline promising areas for improving the mechanisms of openness and accountability of government bodies. It is noted that due to the development of technology and political culture around the world, states are moving towards a “culture of openness” in their policies. Public openness should be considered not only as a formal requirement of democratic governance, but as a necessary condition for ensuring stability, security, and sustainable development of Ukraine in the context of digital transformation and global challenges. It is noted that despite significant successes, in practice there remain problems associated with: a formal approach to openness by individual government bodies; limited level of information availability at the local level; lack of a culture of openness among some officials; obstacles to access to archives, information on decision-making or the use of budget funds. In order to form an information society, the spread of which should occur both within society and at the regional level, it is necessary to create more than just ICT technical capacities, although this creates the basis of the information society and provides the main impetus for new investments.
Public administration of information transparency: challenges and prospects in Ukraine
Keywords: інформаційна прозорість; information transparency; публічне управління; public administration; електронне урядування; e-governmen; відкриті дані; open data; цифрова трансформація; digital transformation; демократичне врядування; democratic governance