Онтогенетично обумовлені врожайні та якісні можливості пшениці м’якої озимої в умовах науково-освітнього центру практичної підготовки Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Олешко, Геннадій Віталійович; Oleshko, Hennadii Vitaliiovych (Дніпровський державний аграрно–економічний університет, 2023)
Війна в Україні загрожує блокувати 9% світового експорту пшениці, піднявши ціни на пшеницю до безпрецедентного рівня висоти. В короткостроковій перспективі компенсація такого дефіциту експорту вимагатиме скоординованої дії та вивільнення запасів пшениці, тоді як, якщо блокування експорту збережеться, іншим країнам-експортерам доведеться заповнити прогалину шляхом підвищення врожайності пшениці або розширення площ посівів пшениці в сукупності на 8%. Це виробництво потребує збільшення додаткових півмільйона тонн азотних добрив, але ціни на добрива рекордні, що викликано зростанням цін на енергоносії. Річна мінливість плюс більш часті неврожаї, спричинені зміною клімату може додатково скоротити експорт ще на 5-7 мільйонів тонн у будь-який рік, що ще більше посилить глобальну кризу. Viina v Ukraini zahrozhuie blokuvaty 9% svitovoho eksportu pshenytsi, pidniavshy tsiny na pshenytsiu do bezpretsedentnoho rivnia vysoty. V korotkostrokovii perspektyvi kompensatsiia takoho defitsytu eksportu vymahatyme skoordynovanoi dii ta vyvilnennia zapasiv pshenytsi, todi yak, yakshcho blokuvannia eksportu zberezhetsia, inshym krainam-eksporteram dovedetsia zapovnyty prohalynu shliakhom pidvyshchennia vrozhainosti pshenytsi abo rozshyrennia ploshch posiviv pshenytsi v sukupnosti na 8%. Tse vyrobnytstvo potrebuie zbilshennia dodatkovykh pivmiliona tonn azotnykh dobryv, ale tsiny na dobryva rekordni, shcho vyklykano zrostanniam tsin na enerhonosii. Richna minlyvist plius bilsh chasti nevrozhai, sprychyneni zminoiu klimatu mozhe dodatkovo skorotyty eksport shche na 5-7 milioniv tonn u bud-yakyi rik, shcho shche bilshe posylyt hlobalnu kryzu.
Ontohenetychno obumovleni vrozhaini ta yakisni mozhlyvosti pshenytsi miakoi ozymoi v umovakh naukovo-osvitnoho tsentru praktychnoi pidhotovky Dniprovskoho derzhavnoho ahrarno-ekonomichnoho universytetu
Keywords: пшениця м’яка озима; pshenytsia miaka ozyma; сортотип; sortotyp; біотип; biotyp; якість зерна; yakist zerna; структура врожайності; struktura vrozhainosti