Поширення бабезіозу собак та форми клінічного прояву - Головкова, Г. І.; Holovkova, H. I.; Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; et al. (Полтавська державна аграрна академія, 2020)
Результати останніх досліджень вказують на те, що інвазійні захворювання посідають значне місце у загальній структурі заразних хвороб дрібних домашніх тварин, серед яких є бабезіоз. У м'ясоїдних, а саме - собак - це широко поширене інвазійне захворювання, що зустрічається у багатьох країнах світу, та Україна не є винятком. Тому метою досліджень було встановлення поширення захворювання у собак, а також визначення форм залежності від паразитемії в умовах приватної ветеринарної клініки. Дослідження проводили в умовах приватної ветеринарної клініки «Панда» м. Дніпро. У роботі використовували паразитологічні, морфологічні, клінічні методи дослідження. The results of recent studies indicate that invasive diseases occupy a significant place in the overall structure of infectious diseases of small domestic animals, including babesiosis. In carnivores, namely dogs, it is a widespread invasive disease that occurs in many countries around the world, and Ukraine is no exception. Therefore, the aim of the study was to establish the spread of the disease in dogs, as well as to determine the forms of dependence on parasitemia in a private veterinary clinic. The study was conducted in a private veterinary clinic "Panda" in Dnipro. Parasitological, morphological, clinical research methods were used in the work.
Prevalence of canine babesiosis and forms of clinical manifestation
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402 Шевчик Римма Святославівна https://orcid.org/0000-0001-7416-8656
Keywords: поширення хвороби; spread of the disease; собаки; dogs; бабезіоз; babesiosis; паразитарні хвороби; parasitic diseases