Теплові процеси та обладнання в харчових виробництвах - Тертишний, Олег Олександрович; Tertyshnyi, Oleh; Півоваров, Олександр Андрійович; Pivovarov, Olexand; Кошулько, Віталій Сергійович; Koshulko, Vitalii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
В начальному посібнику викладено систематизований матеріал стосовно теоретичних основ процесів теплопереносу, наведено методи визначення основних технологічних і конструктивних параметрів теплообмінниих апаратів і відповідного технологічного обладнання для нагрівання, охолодження, заморожування, конденсації, випарювання, концентрування та сушіння харчових продуктів. Розглядаються проблеми теорії і практики, явища, прийоми і методи термічної обробки матеріалів, Посібник складено у відповідності до робочої програми із вивчення дисципліни «Процеси і апарати харчових виробництв» і буде корисним для роботи на аудиторних заняттях та для самостійної підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти освітньо-професійної програми «Харчові технології» зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання та у вивченні споріднених дисциплін: «Технологічне обладнання галузі», «Проєктування підприємств галузі», а також дисциплін технологічного спрямування, де широко застосовуються теплові процеси. V nachalnomu posibnyku vykladeno systematyzovanyi material stosovno teoretychnykh osnov protsesiv teploperenosu, navedeno metody vyznachennia osnovnykh tekhnolohichnykh i konstruktyvnykh parametriv teploobminnyykh aparativ i vidpovidnoho tekhnolohichnoho obladnannia dlia nahrivannia, okholodzhennia, zamorozhuvannia, kondensatsii, vypariuvannia, kontsentruvannia ta sushinnia kharchovykh produktiv. Rozghliadaiutsia problemy teorii i praktyky, yavyshcha, pryiomy i metody termichnoi obrobky materialiv, Posibnyk skladeno u vidpovidnosti do robochoi prohramy iz vyvchennia dystsypliny «Protsesy i aparaty kharchovykh vyrobnytstv» i bude korysnym dlia roboty na audytornykh zaniattiakh ta dlia samostiinoi pidhotovky zdobuvachiv pershoho (bakalavrskoho) rivnia vyshchoi osvity osvitno-profesiinoi prohramy «Kharchovi tekhnolohii» zi spetsialnosti 181 «Kharchovi tekhnolohii» dennoi ta zaochnoi form navchannia ta u vyvchenni sporidnenykh dystsyplin: «Tekhnolohichne obladnannia haluzi», «Proiektuvannia pidpryiemstv haluzi», a takozh dystsyplin tekhnolohichnoho spriamuvannia, de shyroko zastosovuiutsia teplovi protsesy.
Teplovi protsesy ta obladnannia v kharchovykh vyrobnytstvakh
Keywords: основи процесів теплопереносу; osnovy protsesiv teploperenosu; прийоми і методи термічної обробки матеріалів; pryiomy i metody termichnoi obrobky materialiv; технологічне обладнання; tekhnolohichne obladnannia; харчові продукти; kharchovi produkty; нагрівання і охолодження; nahrivannia i okholodzhennia; заморожування і конденсація; zamorozhuvannia i kondensatsiia; випарювання, концентрування та сушіння; vypariuvannia, kontsentruvannia ta sushinnia