Дезінфекція харчового обладнання шляхом використання плазмохімічно активованих водних розчинів - Ковальова, О. С.; Kovalova, O. (Державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», 2021)
Досліджено вплив плазмохімічно активованих водних розчинів на процес дезінфекції обладнання харчових виробництв. Представлено характеристику активованих водних розчинів, їх вплив на патогенну мікрофлору, що присутня на поверхнях обладнання задіяного в процесі переробки м’яса та виробництва м’ясопродуктів. Плазмохімічно активовані водні розчини рекомендовано використовувати в процесі дезінфекції технологічних поверхонь і обладнання м’ясопереробних підприємств, оскільки вони дозволяють повністю контамінувати патогенну мікрофлору і отримати продукт не заражений патогенами. Doslidzheno vplyv plazmokhimichno aktyvovanykh vodnykh rozchyniv na protses dezinfektsii obladnannia kharchovykh vyrobnytstv. Predstavleno kharakterystyku aktyvovanykh vodnykh rozchyniv, yikh vplyv na patohennu mikrofloru, shcho prysutnia na poverkhniakh obladnannia zadiianoho v protsesi pererobky miasa ta vyrobnytstva miasoproduktiv. Plazmokhimichno aktyvovani vodni rozchyny rekomendovano vykorystovuvaty v protsesi dezinfektsii tekhnolohichnykh poverkhon i obladnannia miasopererobnykh pidpryiemstv, oskilky vony dozvoliaiut povnistiu kontaminuvaty patohennu mikrofloru i otrymaty produkt ne zarazhenyi patohenamy.
Dezinfektsiia kharchovoho obladnannia shliakhom vykorystannia plazmokhimichno aktyvovanykh vodnykh rozchyniv
Keywords: дезінфекція; disinfection; харчове обладнання; food equipment; плазмохімія; plasma chemistry; водні розчини; aqueous solutions; пероксид водню; hydrogen peroxide