Nematicidal activity of aqueous tinctures of medicinal plants against larvae of the nematodes Strongyloides papillosus and Haemonchus contortus - Boyko, Olexandra O.; Boyko, O. O.; Boyko, A. A.; Boyko, O.; Boyko, A.; Бойко, Олександра Олександрівна; Kabar, A. M.; Кабар, А. М.; Brygadyrenko, V. V.; Brygadyrenko, Victor; Brygadyrenko, Victor V.; Бригадиренко, Віктор Васильович (Oles Honchar Dnipropetrovsk National University, 2020)
The study focuses on in vitro effect of aqueous tinctures of 48 species of herbaceous, shrub and tree plants on the first-third stage larvae of Strongyloides papillosus (Wedl, 1856) and third-stage larvae of Haemonchus contortus (Rudolphi, 1803) Cobb, 1898. The highest level of the effect was exerted by 3% aqueous tinctures of Wisteria sinensis (Sims) DC., Ailanthus altissima (Mill.) Swingle, Laburnum anagyroides Medik., Quercus petraea subsp. iberica (Steven ex M. Bieb.) Krassiln., Ginkgo biloba L., Colchicum autumnale L., Aristolochia manshuriensis Kom., Celastrus scandens L., Securigera varia (L.) Lassen, Magnolia kobus DC. Over 90% of the first and second non-invasive stage larvae of S. papillosus died at contact with these tinctures. The lowest parameters of LD50 were seen for L. anagyroides, Juniperus sabina L., C. scandens, M. kobus, A. manshuriensis, Wisteria sinensis (Sims) DC. and Securigera varia (L.) Lassen. Invasive larvae of S. papillosus and H. contortus were resistant to the effect of all the 48 surveyed species of plants. Third-stage larvae of H. contortus remained vital when exposed for 24 h to all the studied concentrations up to 3% aqueous tincture of plants. The results of the experiments and also the analysis of the literature indicate the necessity to continue the survey on nematocidial activity of aqueous tinctures and alcveshol extracts of plants. Дослідження зосереджено на дії in vitro водних настоянок 48 видів трав’янистих, чагарникових та деревних рослин на личинки першої-третьої стадії Strongyloides papillosus (Wedl, 1856) та личинок третьої стадії Haemonchus contortus (Rudolphi, 1803) Cobb, 1898. Найвищий рівень ефекту виявили 3% -ні водні настоянки Wisteria sinensis (Sims) DC., Ailanthus altissima (Mill.) Swingle, Laburnum anagyroides Medik., Quercus petraea subsp. iberica (Steven ex M. Bieb.) Krassiln., Ginkgo biloba L., Colchicum autumnale L., Aristolochia manshuriensis Kom., Celastrus scandens L., Securigera varia (L.) Lassen, Magnolia kobus DC. Понад 90% першої та другої неінвазивної стадії личинок S. papillosus загинули при контакті з цими настоянками. Найнижчі показники LD50 спостерігались у L. ananagyroides, Juniperus sabina L., C. scandens, M. kobus, A. manshuriensis, Wisteria sinensis (Sims) DC. та Securigera varia (L.) Lassen. Інвазивні личинки S. papillosus та H. contortus були стійкими до впливу всіх 48 обстежених видів рослин. Личинки третьої стадії H. contortus залишались життєво важливими, коли протягом 24 год перебували під впливом усіх досліджених концентрацій до 3% водної настойки рослин. Результати експериментів, а також аналіз літератури вказують на необхідність продовження обстеження щодо нематоцидної активності водних настоянок та екстрактів альквешолу рослин. contortus залишався життєво важливим при дії протягом 24 год усіх досліджуваних концентрацій до 3% водної настойки рослин. Результати експериментів, а також аналіз літератури вказують на необхідність продовження обстеження щодо нематоцидної активності водних настоянок та екстрактів альквешолу рослин. contortus залишався життєво важливим при дії протягом 24 год усіх досліджуваних концентрацій до 3% водної настойки рослин. Результати експериментів, а також аналіз літератури вказують на необхідність продовження обстеження щодо нематоцидної активності водних настоянок та екстрактів альквешолу рослин.
Нематицидна активність водних настоянок лікарських рослин проти личинок нематод Strongyloides papillosus та Haemonchus contortus
Бойко Олександра Олександрівна https://orcid.org/0000-0002-7299-9920
Keywords: Nematoda; Нематода; mortality of larvae; смертність личинок; nematocidial activity; нематоцидна активність; aqueous tinctures of medical plants; водні настоянки лікарських рослин